Porady:
- Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy je przykryć folią aluminiową.
- Mięso na schab po cygańsku dobrze jest wyjąć z lodówki ok. 30 min przed wstawieniem do piekarnika, aby stopniowo ogrzewało się do wyższej temperatury.
- Schab można także wstępnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju – ok. 1 min z każdej strony. Dzięki temu nie puści soków podczas pieczenia i będzie bardziej soczyste w środku. Minusem jest to, że po obsmażeniu mięsa danie stanie się bardziej kaloryczne.
- W łagodnej wersji możemy pominąć czosnek.
Notka redakcyjna:
Schab po cygańsku – warianty
Zapiekany schab po cygańsku świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Śmiało możemy dodać:
- pieczarki – warto je jednak wcześniej podsmażyć na patelni, aby nie puściły soków podczas pieczenia,
- boczek – kroimy w plasterki lub kostkę i układy na kotletach (pod żółtym serem),
- ziemniaki – możemy je pokroić w talarki, półksiężyce lub połówki (jeśli są małe). Układamy je obok mięsa i zapiekamy razem – w ten sposób nie musimy osobno przygotowywać dodatków,
- pomidory – możemy dodać pomidory z puszki lub świeże – przesmażone na patelni. W potrawach zapiekanych świetnie sprawdzają się pomidorki koktajlowe, które dodajemy w całości,
- papryka – kroimy ją w kostkę lub paski, układamy razem z marchewką i cebulą na dnie naczynia oraz na kotletach,
- ananas – to wariant dla osób które lubią mięsa ze słodkim dodatkiem. Owoce z puszki kroimy w trójkąciki, po czym mieszamy z cebulą i marchewką. Układamy pod i na kotletach ze schabu.
Z jakimi dodatkami podać schab po cygańsku?
Do dania świetnie sprawdzą się:
Schab po cygańsku i inne dania kuchni romskiej
Kuchnia romska charakteryzuje się bogactwem różnych składników, co przekłada się na ciekawe mieszanki smakowe, najczęściej o słodko–ostrym zabarwieniu. Dawniej dania romskie przygotowywane były w jednym kociołku, zawieszonym nad ogniskiem. Stąd w przepisach po cygańsku dużo propozycji na dania jednogarnkowe. Z ciekawszych potraw warto wymienić:
- karkówkę po cygańsku – mięso zapiekane z pieczarkami i papryką,
- śledzie po cygańsku – słodko–pikantna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych,
- zupę cygańską – mocno rozgrzewająca potrawa z mięsem, papryką i pomidorami,
- kluski ćhingierde – zrobione z mąki krupczatki, doskonałe do gulaszu.