
Schab po kowalsku
- schab: 600 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- musztarda: 75 g
- miód: 30 g
- jajka: 2 szt.
- bułka tarta: 100 g
- olej rzepakowy: 45 ml
- cebula: 3 szt.
- ser żółty: 150 g
- majonez: 50 g
- ketchup: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdą porcję doprawiamy solą i pieprzem.
krok 2
Marynata: mieszamy musztardę z miodem i nacieramy nią mięso z obydwu stron. Zamarynowany schab wstawiamy na 30 min do lodówki.
krok 3
Panierka: wyciągamy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Do drugiego wysypujemy bułkę tartą. Wyciągamy kotlety z lodówki, maczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.
krok 4
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej (30 ml). Kotlety w panierce smażymy z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2–3 min z każdej strony).
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
krok 6
Dodatki: obieramy cebulę z łupin i kroimy w dużą kostkę. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej (15 ml) i smażymy cebulę do zeszklenia. Zdejmujemy z patelni do miski, dodajemy majonez i ketchup, mieszamy. Ser żółty kroimy w plastry.
krok 7
Pieczenie: usmażone kotlety układamy w dużej brytfance do pieczenia. Na wierz nakładamy cebulę z sosem i przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Schab po kowalsku wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min.
krok 8
Podawanie: kotlety podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

