
Schab po sztygarsku
- kiełbasa: 400 g
- schab: 1200 g
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 5 g
- słodka papryka: 5 g
- papryka ostra: 2 g
- kminek: 5 g
- cebula: 2 szt.
- olej rzepakowy: 15 ml
- masło: 15 g
- mąka pszenna: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mrożenie kiełbasy: delikatnie zdejmujemy z niej osłonkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia).
krok 2
Nadziewanie schabu: ostrym nożem robimy nacięcie mniej więcej pośrodku schabu. Poszerzamy otwór z obydwu stron tak, aby wewnątrz zmieściła się kiełbasa. Wyjmujemy ją z zamrażalnika i wsuwamy do środka.
krok 3
Marynata: obieramy czosnek z łupin i rozcieramy na desce nożem. Przekładamy do miski, mieszamy z solą, papryką i kminkiem. Schab nacieramy przyprawami z każdej strony. Obwiązujemy sznurkiem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
krok 4
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
krok 6
Obsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab w całości na rumiany kolor z jednej i drugiej strony. Następnie układamy mięso na cebuli w naczyniu żaroodpornym.
krok 7
Pieczenie: schab po sztygarsku przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawiamy do pieczenia na 2 godz. Po 20 min zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C. Po kolejnych 40 min obracamy mięso na drugą stronę. Gotową pieczeń przekładamy na deskę.
krok 8
Sos do mięsa: na patelni roztapiamy masło i mieszamy z łyżką mąki (15 g). Smażymy przez ok. 2 min, po czym dolewamy sos, który powstał w wyniku pieczenia schabu. Podgrzewamy, mieszając do uzyskania gęstej i spójnej konsystencji.

