Porady:
- Tradycyjne kotlety cordon bleu przyrządza się z cielęciny. Schab wieprzowy użyty w naszym przepisie możemy więc zastąpić schabem lub udźcem cielęcym. Możemy także wykorzystać szynkę wieprzową.
- Kotlety schabowe po szwajcarsku najlepiej rozbijać na desce ułożonej na złożonej ściereczce kuchennej, żeby zamortyzować uderzenia. Wieprzowinę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej. Dzięki temu unikniemy rozprysków, a kawałki surowego mięsa nie utkną we wgłębieniach tłuczka.
- Dzięki mące, w której w pierwszej kolejności obtaczamy szwajcary, panierka nie oddzieli się od kotleta. Jest to zatem ważny składnik, ale jeśli nie mamy pod ręką mąki pszennej, możemy użyć mąki ziemniaczanej. Zamiast zwykłej bułki tartej możemy użyć panierki japońskiej panko, dzięki której kotlety będą jeszcze bardziej chrupiące.
- Schab po szwajcarsku powinniśmy wypełnić rodzajem sera żółtego, który dobrze się rozpuszcza, na przykład typu ementaler, appenzeller lub gruyère. Sprawdzi się także popularny w naszym kraju ser gouda lub edamski.
- Wybór szynki, którą wykorzystamy do nadziewania kotletów, należy do nas. Dobrym pomysłem jest użycie wędzonej wędliny długodojrzewającej, na przykład szynki szwarcwaldzkiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć dowolnej, ulubionej szynki wieprzowej. Kiedy będziemy ją kupować z myślą o przyrządzeniu cordon bleu, poprośmy o pokrojenie jej w cienkie plastry.
- Schab po szwajcarsku tradycyjnie wypełnia się szynką i serem, ale możemy także użyć podsmażonych uprzednio na maśle pieczarek lub grzybów leśnych.
- Kotlety przechowujemy w lodówce przez 3 dni. Odgrzewamy je bez przykrycia, w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 10–15 minut. Możemy je także zamrozić. W tym celu układamy je najpierw na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały i trzymamy w temperaturze poniżej 18°C Kiedy staną się twarde, możemy je przełożyć do woreczków i ułożyć w zamrażarce, gdzie mogą leżeć przez 3 miesiące.
Notka redakcyjna:
Kotlet szwajcarski dla dzieci i koneserów drobiu – cordon bleu z kurczaka
Chociaż kotlet po szwajcarsku to tradycyjne danie z cielęciny pochodzące z Europy, z czasem zawędrowało do USA, gdzie zaczęto przyrządzać je z piersi kurczaka, na wzór popularnych nuggetsów. Jest to danie, które przypadnie do gustu dzieciom, zwłaszcza jeśli zamiast zwykłej panierki z bułki tartej użyjemy pokruszonych płatków kukurydzianych.
Do przyrządzenia drobiowego cordon bleu możemy użyć piersi kurczaka lub indyka. Roladki zawijamy podobnie jak kotlety schabowe po szwajcarsku lub wykorzystujemy technikę tzw. butterfly. W tym celu filet rozkrajamy wzdłuż, ale nie do końca, żeby móc go rozłożyć w kształt motyla. Jest to sposób na to, żeby uzyskać cienki kotlet, odpowiedni do zawijania.
Z czym podawać schab po szwajcarsku?
Szwajcar to potrawa uniwersalna, do której pasuje wiele klasycznych i mniej tradycyjnych dodatków. Oto kilka pomysłów na smaczny, sycący obiad:
- kotlet szwajcarski z kapustą – jako dodatek do mięs i drobiu świetnie sprawdza się kapusta czerwona zasmażana. Możemy przyrządzić również zasmażaną kapustę kiszoną lub podać coś świeżego, co przełamie treściwy posiłek, tak jak surówka z białej kapusty.
- kotlet po szwajcarsku z ziemniakami – tego tradycyjnego dla polskiej kuchni dodatku nic nie przebije, zwłaszcza jeśli szukamy uzupełnienia dla schabowych. Możemy zaserwować puree ziemniaczane, ziemniaki z wody lub frytki, a absolutny zachwyt wśród rodziny i gości wzbudzą pieczone ziemniaki hasselback.
- szwajcar z warzywami – podanie schabu ze świeżą sałatką lub surówką, taką jak surówka z pora czy mizeria, jest zawsze dobrym pomysłem. Możemy również poszerzyć nasz repertuar jarzynowy i przyrządzić pieczone warzywa.
Pieczony schab po szwajcarsku
Niewiele mięs tak mocno kojarzy się ze świętami jak schab pieczony. Do tej smacznej i soczystej kategorii będziemy mogli wrzucić nasz kotlet po szwajcarsku, pod warunkiem że przyrządzimy go w piekarniku, zamiast obsmażać na patelni. Nafaszerowany szynką z serem i obtoczony w panierce cordon bleu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30–40 minut.