Porady:
- Schab pod pierzynką wyjdzie idealnie, jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości mięsa. Polecamy kupić je w jednym kawałku, w sprawdzonym sklepie mięsnym.
- Do przygotowania sosu najlepiej użyć domowej roboty ketchupu. Równie dobrze sprawdzi się tutaj przecier pomidorowy. W takiej sytuacji warto dodać do niego zioła takie jak bazylia, czy oregano.
- Pieczarki możemy zastąpić maślakami lub prawdziwkami.
- Plastry schabu warto posypać ulubioną przyprawą do mięs lub mieszanką majeranku, tymianku oraz słodkiej papryki. W ten sposób nadamy potrawie wyrazistego smaku i aromatu.
- Schab pod pierzynką przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2–3 dni.
Notka redakcyjna:
Schab pod pierzynką – z czym podać?
Schab pod pierzynką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możemy podać go jedynie z kromką świeżego chleba. Jednak o wiele lepiej smakuje z dodatkiem:
- ziemniaków – zarówno pieczone, gotowane, jak i smażone dobrze komponują się z potrawą,
- ugotowanych warzyw – ten lekki dodatek wspaniale smakuje w towarzystwie schabu i żółtego sera. Najlepiej sprawdzi się: marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czy por. Warto je wymieszać i posypać aromatycznymi przyprawami,
- surówka – wzbogaci danie w solidną porcję witamin. Pasuje tutaj surówka z białej kapusty, colesław lub klasyczna z buraczków,
- ogórek konserwowy – to prosty i smaczny dodatek do mięsa.
Schab pod pierzynką – inne warianty
Schab pod pierzynką możemy przygotować w kilku innych wariantach. W zależności od naszych preferencji mięso możemy zapiec z:
- warzywami – schab pod warzywną pierzynką oprócz mięsa i sera, skrywa w sobie również marchewkę, kapustę pekińską, paprykę czerwoną oraz pora,
- marchewkami – zamiast pieczarek, dodajemy tutaj startą marchewkę,
- porem – posiekany dusimy na patelni, a następnie posypujemy nim surowe mięso. Dodajemy cebulę, sos i wszystko pieczemy, tak jak w podstawowym przepisie.
Schab – jakie danie możemy z niego przygotować?
Schab gra główne skrzypce w wielu znanych potrawach, które świetnie sprawdzą się na obiad. Okazuje się, że ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- kotlety schabowe – smak tego kultowego dania zna prawie każdy z nas. To rewelacyjny pomysł na szybki i prosty obiad,
- schab duszony z warzywami – potrawę możemy podać zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych imprez. Delikatne mięso z warzywami serwujemy w towarzystwie ziemniaczanego puree,
- schab po szwajcarsku – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Pod złocistą panierką oprócz mięsa, znajdziemy pyszny, ciągnący się ser żółty oraz plasterek szynki,
- soczysty schab z grilla – sekretem tej aromatycznej potrawy jest marynata musztardowo–miodowa, którą nacieramy mięso.