Schab w cieście francuskim z jabłkami
Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 680 kcal
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1/2 kg mrożonego ciasta francuskiego
1 kg kwaśnych jabłek
2 jajka
1/2 szlanki bulionu warzywnego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki smalcu
łyżka majeranku
tłuszcz do formy
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Ciasto rozmrozić w lodówce. Mięso natrzeć solą
pieprzem i obsmażyć na połowie smalcu
wlać bulion i dusić 10 min.
Jabłka umyć
obrać
wyciąć gniazda nasienne
pokroić w plasterki
skropić sokiem z cytryny
posypać majerankiem i podsmażyć na rumiano na pozostałym smalcu.
Ciasto rozwinąć
ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso
posmarować białkiem
obłożyć połową jabłek
zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta naciąć
posmarować rozmąconymi żółtkami. Resztę jabłek ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piec 50 minut w temp. 230°C.
Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.


