Porady:
- Do przygotowania schabu w galarecie przydadzą się: szklane naczynie żaroodporne, dzbanek z miarką, trzepaczka oraz ostry nóż. Trzepaczka pomoże dokładnie rozpuścić żelatynę w rosole. Najlepszy nóż, który można wybrać to dobrze wyprofilowany nóż szefa kuchni.
- Schab w galarecie można przygotować w foremkach lub pucharkach. W takiej ilości, ile będzie spodziewanych gości. Mięso ciekawie zaprezentuje się w tortownicy z wyjmowanym dnem, efekt będzie zaskakująco dobry.
- Dobry schab w galarecie można zrobić również w bardziej słodkiej wersji, z morelami lub ze śliwkami suszonymi.
- Do przyrządzenia tego dania będzie odpowiedni zarówno schab pieczony, jak i gotowany.
- Soczysty schab w galarecie uzyskamy, piekąc go pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić galaretę do schabu
W szybkiej wersji wystarczy przygotować kostkę rosołową, w ciepłej w wodzie, według przepisu z opakowania, a następnie dodać do niej żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia. Całość pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowaną galaretkę można doprawić do smaku, pieprzem, białym, kolorowym, czarnym, każdy z nich da nieco inny smak i ziołami według uznania.
Kostkę rosołową można też zrobić samodzielnie, z pozostałości z rosołu. Taką domową kostkę można również mrozić. Jeśli jednak decydujemy się na zakup jej w sklepie to dokładnie sprawdzajmy skład, bo niestety wiele kostek to produkty niskiej jakości, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie galarety do schabu ze świeżo ugotowanego rosołu lub choćby intensywnego w smaku bulionu warzywnego.
Jak udekorować schab w galarecie
W podstawowej wersji schab w galarecie dekorujemy ugotowaną marchewką i ewentualnie natką pietruszki. Można też do marchewki dodać nieco ugotowanej pietruszki, dzięki temu danie będzie atrakcyjniejsze wizualnie. Z powodzeniem możemy użyć również groszku konserwowego lub kukurydzy, dodając je do galarety lub ozdabiając nimi półmisek z mięsem. Schab w galarecie można udekorować również grzybami w occie, leśnymi lub pieczarkami. Świetnie zaprezentuje się również ugotowane na twardo jajko – może być kurze, ale jeszcze lepiej będą wyglądały malutkie jajka przepiórcze.
Żeby odpowiednio zbalansować smaki można również podawać schab w galarecie z chrzanem lub z ćwikłą. Pasuje też do niego kromka świeżego chleba.