
Schab w kapuście kiszonej
- schab: 800 g
- czosnek: 2 ząbki
- kminek: 15 g
- majeranek: 15 g
- pieprz czarny: 5 g
- sól: 5 g
- olej rzepakowy: g
- cebula: 1 szt.
- kapusta kiszona: 1 kg
- liść laurowy: 4 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- ziemniaki: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mięsa: myjemy je i kroimy w plastry, które następnie rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Doprawiamy nim mięso, a także kminkiem, majerankiem, pieprzem i na koniec szczyptą soli.
krok 2
Smażenie schabu: rozgrzewamy olej na patelni (45 ml) i obsmażamy kotlety przez ok. 2 min z każdej strony.
krok 3
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której przed chwilą smażyliśmy kotlety. Doprawiamy szczyptą soli i smażymy przez ok. 5 min na małej mocy palnika, aż będzie szklista.
krok 4
Smażenie kapusty: do podsmażonej cebuli dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest taka potrzeba wcześniej odciskamy z niej sok), liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy, co chwilę mieszając, przez 2 min.
krok 5
Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Mieszamy je z łyżką oleju (15 ml), doprawiamy szczyptą soli.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy pół porcji przygotowanej kapusty. Kładziemy na nią podsmażone mięso i przykrywamy pozostałą porcją. Na wierzch układamy plasterki ziemniaków. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. i 15 min.
krok 7
Schab w kapuście kiszonej jest już prawie gotowy: otwieramy drzwiczki piekarnika i ostrożnie zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Podpiekamy w wyższej temperaturze (zmieniamy na 220°C) jeszcze przez 10 min.

