Reklama

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 2 godzin Porcja: 270 kcal

Składniki:

1 i 1/2 kg schabu bez kości
2 pomarańcze
3 łyżki oleju
po 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina
soku z pomarańczy i bulionu jarzynowego
łyżka cukru
przyprawa do wieprzowiny PRYMAT
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

■ Schab umyć
osuszyć. Cukier wymieszać z przyprawą do wieprzowiny
natrzeć schab
owinąć folią spożywczą
wstawić na godzinę do lodówki.
■ Pomarańcze obrać
pokroić w dość grube plastry. Schab wyjąć
odwinąć
pokroić w poprzek włókien na plastry
nie przecinając do końca. Pomiędzy plastry mięsa włożyć po 2 plasterki pomarańczy
mięso związać lub dokładnie spiąć wykałaczkami.
■ Formę natłuścić łyżką oleju
włożyć schab
wierzch posmarować resztą oleju. Piec 20 minut w temp. 200°C.
■ Białe wino
sok pomarańczowy i bulion wlać do rondelka
lekko podgrzać. Sosem polać pieczeń
piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C
często polewając wytwarzającym się sosem (jeśli schab za bardzo się zrumieni
nakryć folią aluminiową).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama