
Schab w sosie koperkowym
- schab: 700 g
- czosnek: 1 ząbek
- bulion warzywny: 500 ml
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 50 g
- śmietana 30%: 80 ml
- mąka ziemniaczana: 10 g
- mąka pszenna: 10 g
- koperek: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 2
Schab: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ze zbędnych błon. Kroimy go w grube plastry, a następnie lekko rozbijamy. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy kawałki mięsa. Obsmażamy je krótko z obu stron, aż się zarumienią.
krok 3
Bulion: wlewamy go do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kawałki mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa. Całość podgrzewamy jeszcze przez pół godziny, aż mięso stanie się kruche oraz delikatne.
krok 4
Mąka pszenna i ziemniaczana: przesiewamy je do miseczki. Dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
krok 5
Schab w sosie koperkowym: do miseczki z mąką i śmietanką dodajemy niewielką ilość bulionu. Łączymy składniki ze sobą, a następnie wlewamy do mięsa. Dodajemy koperek. Całość delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
krok 6
Podanie: gotową potrawę podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki.

