
Schab w sosie własnym
- schab: 800 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- bulion drobiowy: 650 ml
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- słodka papryka: 15 g
- sól: 15 g
- pieprz czarny: 6 g
- olej: 20 ml
- masło: 30 g
- mąka pszenna: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: schab myjemy, kroimy w 2 cm plastry. Lekko rozbijamy je dłonią, nie ma potrzeby rozbijać go tłuczkiem. Kotlety powinny być stosunkowo grube z nieuszkodzonymi włóknami.
krok 2
Smażenie: na dużą patelnię wlewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy po 3–4 kotlety. Nie kładziemy wszystkich od razu, gdy będzie ich za dużo mięso będzie się dusić, a nie smażyć. Obsmażamy, aż będzie ciemnobrązowe. Gotowe zdejmujemy z patelni.
krok 3
Dodatki: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy ją. Trwa to ok. 2 minuty. Dokładamy czosnek, mieszamy i wkładamy usmażone mięso. Dokładamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz.
krok 4
Duszenie mięsa: na patelnię wlewamy bulion lub rosół, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Schab w sosie własnym dusimy na średnim ogniu około 1 godziny i 20 minut. W razie potrzeby mięso można podlać bulionem lub wodą.
krok 5
Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszając chwilkę smażymy. Dokładamy do sosu, mieszamy.

