
Schab z glazurowanym ananasem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- schab: 1 kg
- ananas: 2 szt.
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 5 g
- miód: 45 ml
- sos sojowy: 150 ml
- sezam: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Ananasy obieramy ostrym nożem. Usuwamy liście i czarne „oczka”. Mięso oprószone solą i pieprzem wkładamy do dużego naczynia i pieczemy przez 20 min w temp. 170°C.
krok 2
Tłuszcz usuwamy, do naczynia dodajemy miód, sos sojowy, sezam i ananas. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez kolejne 40 min, podlewając wytworzonym sosem mięso i owoce. Schab podajemy pokrojony w plastry z ananasem i ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

