Schab z szałwią i warzywami
Przepis na schab z szałwią i warzywami
Składniki:
1,5 kg schabu
sól, pieprz
pęczek świeżej szałwii
3 łyżki musztardy tradycyjnej
łyżka musztardy diżońskiej
3 łyżeczki kremowego serka
4 łyżki oliwy
6 marchewek
6 korzeni pietruszki
60 dag miąższu dyni
6 ząbków czosnku
łyżka miodu
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Schab otwieramy, nacinając go wzdłuż. Oprószamy solą i pieprzem. Wsuwamy do środka 12 listków szałwii, smarujemy kremem z obu musztard i serka. Sznu-rujemy i układamy w brytfannie. Polewamy dwoma łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika. Marchewki i pietruszki obieramy. Kroimy na kawałki. Dynię kroimy w cienkie plastry. Po 15 min pieczenia mięso obkładamy dookoła warzywami. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku i listki szałwii. Polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze 15 min. Pieczeń smarujemy miodem. Pieczemy jeszcze 30 min w temp. 190°C, często podlewając sosem z pieczenia. Warzywa trzymamy w cieple. Z powierzchni usuwamy tłuszcz, zachowując jedynie brązowy sos. Dolewamy 200 ml wody. Mieszamy, podgrzewając na dużym ogniu. Podajemy z warzywami.


