
Schabowy inaczej
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- wieprzowina: 300 g
- musztarda dijon: 4 łyżeczki
- ser żółty: 4 plastry
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- chili: 1 szczypta
- jajka: 1 szt.
- mleko: 1 łyżka stołowa
- bułka tarta: 1 szklanka
Sposób przygotowania
krok 1
Wieprzowinę kroimy na kotlety, chyba że kupiliśmy od razu mięso w plastrach to zaczynamy schabowe inaczej. Kotlety rozbijamy bardo cienko, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.

krok 2
Po tym czasie smarujemy każdy kotlet niewielką ilością musztardy dijon, kładziemy plasterek sera i składamy w kopertę.

krok 3
Kotlety panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Schabowe inaczej smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

krok 4
Schabowe inaczej podajemy z ulubionymi dodatkami. Po rozkrojeniu takie kotlety na pewno pysznie zaskoczą wszystkich przy stole.


