
Seitan - wegański zamiennik mięsa
- mąka: 1 kg
- woda: 400 ml
- papryka w proszku: 8 g
- cukier: 5 g
- czosnek: 3 g
- sos sojowy: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mąka: zagniatamy ją z wodą (100 ml) w dużej misce. Robimy to ręcznie, chcąc uzyskać gładkie ciasto przypominające to na pierogi. Kiedy mamy jednolitą masę, odkładamy ją na 30 minut.
krok 2
Woda: dolewamy ją po 30 minutach do masy. Ma być to zimna woda z kranu, z którą ponownie wyrabiamy seitan. Dzięki temu zabiegowi zostaje wypłukana z mąki skrobia. Wodę zmieniamy kilka razy, aż stanie się czysta, a poddana zabiegom masa - żółta.
krok 3
Formowanie: elastyczną masę formujemy w podłużny kształt przypominający baton.
krok 4
Gotowanie: robimy zalewę z 300 ml wody, 100 ml sosu sojowego, 8 g słodkiej papryki, 5 g cukru, 3 g czosnku. Doprowadzamy ją do wrzenia w garnku, a następnie wrzucamy do niej seitan. Gotujemy go około 60 minut.
krok 5
Podanie: ciepły seitan wyławiamy z wody i kroimy na plastry. Podajemy z makaronem i sosem, ziemniakami lub ryżem. Do tego standardowo sałatka lub surówka, jak w typowym daniu obiadowym.