
Sękacz domowy
- masło: 200 g
- cukier: 100 g
- cukier puder: 100 g
- mąka: 5 łyżek stołowych
- jajka: 6 szt.
- mąka ziemniaczana: 4 łyżki stołowe
- ekstrakt waniliowy: 2 krople
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal511
- tłuszcz31g
- węglowodany44g
- białko13g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierwszym etapem przygotowania sękacza to zrobienie masy, z której on wyrośnie. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, tak aby cukier dokładnie się rozpuścił i powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Następnie w oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno i delikatnie, stopniowo mieszamy je z masą z żółtek.

istock krok 2
Tortownicę lekko natłuszczamy, a następnie wlewamy do niej 2 łyżki ciasta i dokładnie rozprowadzamy masę po całym dnie. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy podpieczony spód i rozsmarowujemy na nim kolejne 2 łyżki ciasta. Tortownicę ponownie wstawiamy do pieca na około 5 minut. Tak samo postępujemy z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do końca masy. Kiedy ciasto się już skończy, wyjmujemy sękacz z piekarnika i studzimy. Gotowe ciasto możemy podawać solo lub też posypać cukrem pudrem, oblać lukrem czy pokryć czekoladą.

istock

