Seleryba po grecku
- nori: 4 szt.
- majeranek: 0.5 łyżeczki
- seler: 2 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- sól: 2.25 łyżeczki
- cebula: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- marchewka: 4 szt.
- mąka pszenna: 1 szklanka
- kurkuma: 1 łyżeczka
- woda: 300 ml
- olej: 4 łyżki stołowe
- oregano: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 szczypta
- koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Pokrójcie arkusze nori na mniejsze kawałki i rozdrobnijcie je. Najłatwiej zrobić to w blenderze kielichowym lub malakserze. Możecie też rozetrzeć je w moździerzu, ale zajmie to więcej czasu i nie uzyskacie jednolitej panierki. Przesypcie zmielone nori na płaski talerz i wymieszajcie z majerankiem. Opcjonalnie dodajcie ulubione przyprawy, których użylibyście do dorsza smażonego na święta lub innych ryb. Sprawdzi się na przykład tymianek cytrynowy, suszony koperek lub kolendra.

Ewa Niepytalska krok 2
Obierzcie 2 małe selery lub 1 większy korzeń. Najlepiej za pomocą ostrej obieraczki, żeby nie pozbyć się niechcący zbyt dużej ilości miąższu razem ze skórką. Łupina tak naprawdę jest jadalna, zwłaszcza gdy jest młoda – jeśli chcecie, możecie ją zostawić, ale pamiętajcie, żeby ją porządnie wyszorować. Pokrójcie warzywo w plastry o szerokości około 1,5 cm. Dobrze, żeby były podobnej grubości, wtedy równomiernie się ugotują.

Ewa Niepytalska krok 3
Doprowadźcie do wrzenia wodę z dodatkiem 4 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych i 1 łyżeczki soli. Jako wywar do obgotowania selera możecie też wykorzystać bulion warzywny lub wrzucić do wody domową kostkę rosołową. Umieśćcie w garnku porcje selera. Odczekajcie około 15 minut. Warzywo powinno być przyrządzone al dente – ma zmięknąć, ale nie rozpadać się. Odsączcie je, wystudźcie i osuszcie. Możecie też je upiec – nasmarujcie plastry niewielką ilością oliwy, doprawcie solą i pieprzem, umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut. Po kwadransie przerzućcie na drugą stronę.

Ewa Niepytalska krok 4
Obierzcie lub wyszorujcie korzeń pietruszki i marchewkę. Jeśli nie chcecie marnować skórek, możecie je odłożyć na później i wykorzystać do ugotowania bulionu lub rosołu. Zetrzyjcie jarzyny na dużych oczkach tarki. Do sosu na wege rybę po grecku możecie też dodać inne warzywa, takie jak seler naciowy i por.

Ewa Niepytalska krok 5
Wsypcie do miski mąkę pszenną (sprawdzi się też mąka z ciecierzycy, jeśli chcecie otrzymać danie bezglutenowe i o wyższej zawartości białka). Dodajcie kurkumę (dzięki niej ciasto naleśnikowe będzie miało wyrazisty żółty kolor). Wsypcie też ½ łyżeczki soli. Wlejcie niecałą szklankę wody (najlepiej gazowanej). Róbcie to stopniowo, cały czas mieszając składniki rózgą. W razie potrzeby dodajcie jej więcej. Masa powinna być kremowa, lejąca się, trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki.

Ewa Niepytalska krok 6
Rozgrzejcie 2–3 łyżki oleju na patelni. Każdy plaster selera obtaczajcie w nori z majerankiem, a następnie zanurzajcie w cieście z kurkumą. Kładźcie bezpośrednio na tłuszcz. Smażcie partiami (na patelni nie powinno być zbyt dużo porcji na raz, bo temperatura gwałtownie spadnie). Po kilku minutach przerzućcie selerybę szpatułką na drugą stronę. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Przełóżcie plastry na ręcznik wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby ociekły z tłuszczu.

Ewa Niepytalska krok 7
Obierzcie 2 średnie, żółte cebule i pokrójcie je w piórka. Rozgrzejcie około 2 łyżek oleju na głębokiej patelni. Zeszklicie cebulę. Dołóżcie startą marchew i pietruszkę oraz przyprawy – ziele angielskie, oregano, ¾ łyżeczki soli, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszajcie. Podlejcie ½ szklanki wody (lub lekkim bulionem warzywnym). Przykryjcie patelnię i duście warzywa do miękkości, przez około 20 minut.

Ewa Niepytalska krok 8
Dodajcie do warzyw na selerybę po grecku koncentrat pomidorowy. Możecie też wykorzystać przecier, a nawet świeże pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę. Pamiętajcie jednak, że dłużej wtedy zajmie redukowanie sosu, aż zyska esencjonalny smak. Opcjonalnie wsypcie szczyptę cukru – dzięki niej złagodzicie kwasowość pomidorowego dodatku i danie zyska pożądany balans. Ponownie wymieszajcie warzywa i smażcie je jeszcze przez około 10–15 minut. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem. Zdejmijcie patelnię z ognia i przestudźcie jej zawartość.

Ewa Niepytalska krok 9
Wegańska ryba po grecku jest prawie gotowa, teraz wystarczy ją tylko złożyć w całość. Na dnie głębszego naczynia do serwowania umieśćcie część jarzyn duszonych w pomidorowym sosie. Na to wyłóżcie smażoną selerybę, tworząc środkową warstwę. Przykryjcie ją pozostałymi warzywami. Wyrównajcie wierzch. Całkowicie wystudźcie potrawę, a następnie przykryjcie ją folią aluminiową lub spożywczą i włóżcie do lodówki.

Ewa Niepytalska krok 10
Wege ryba po grecku najlepiej smakuje po kilku godzinach, dobrze schłodzona, a nawet na drugi dzień (czas przechowywania w lodówce nie został wliczony do klasyfikacji dania). Możecie ją zrobić na Wigilię z wyprzedzeniem. Udekorujcie przed podaniem świeżą natką pietruszki lub gałązkami koperku.

Ewa Niepytalska


