Porady:
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na formę o wielkości 19×12 cm.
- Śmietanę przed ubijaniem należy schłodzić w lodówce.
- Z kolei zanim zaczniemy ubijać pianę z białek, należy upewnić się, że naczynie oraz widełki miksera są czyste i suche. Sól dodajemy pod koniec ubijania.
- Maliny płuczemy pod niewielkim strumieniem wody tuż przed dodaniem ich do deseru. Osuszamy na ręczniku papierowym.
- Można zostawić trochę pistacji i malin do ozdoby.
- Przed wyjęciem semifreddo z zamrażalnika, należy sprawdzić, czy deser ma już stałą konsystencję. Czas mrożenia zależy od temperatury w zamrażarce – najniższa jest na dolnej półce, a najwyższa – na górnej.
Notka redakcyjna:
Semifreddo – warianty włoskiego deseru
Przepis na semifreddo można modyfikować, dodając inne owoce, orzechy, bezy, karmel lub czekoladę. Najbardziej popularne warianty to:
- semifreddo truskawkowe – do masy z jajek i śmietany dodajemy zmiksowane na mus truskawki,
- semifreddo chałwowe – do masy dodajemy pokruszoną chałwę, np. o smaku waniliowym i sezamki,
- semifreddo z orzechami i karmelem – w tej wersji do deseru dodajemy ulubione orzechy, np. włoskie, laskowe, migdały lub orzechy nerkowca. Po wyjęciu semifreddo z zamrażalnika, polewamy je sosem karmelowym – przygotowanym z cukru, śmietanki i masła,
- czekoladowe – do żółtek, które ucieramy z cukrem, dodajemy kakao. Dodatkowo do masy możemy wkruszyć kawałki czekolady,
- kokosowe – do masy z żółtek dodajemy śmietankę kokosową i opcjonalnie – wiórki. Możemy dodać także pulpę z marakui lub mango, aby deser był bardziej tropikalny.
Semifreddo bez jajek
W prostszej wersji możemy przygotować semifreddo bez jajek. Po prostu ubijamy śmietanę i mieszamy ją z dodatkami. Jeśli chcemy, aby deser był bardziej wyrazisty w smaku, możemy dodać 30 ml maślanki lub zsiadłego mleka.
W oryginalnym włoskim przepisie w składnikach pojawia się creme fraiche, czyli gęsta, lekko kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Można zrobić go samodzielnie, ze śmietanki (30% lub 36%) i maślanki. Mieszamy je ze sobą, przekładamy do słoika, zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 24 godz.
Semifreddo z mascarpone
Semifreddo oznacza w połowie zmrożony deser. Jeśli jednak chcemy, aby jego konsystencja była bardziej stała, możemy dodać kremowy serek – mascarpone lub ricottę. Wybrany składnik dodajemy łyżka po łyżce do ubitej śmietany. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Semifreddo z mascarpone lub ricottą w smaku przypomina sernik na zimno. Mrożony włoski deser możemy podać także na biszkoptach lub ciasteczkach oreo.