
Semlor
- mleko: 215 ml
- drożdże: 10 g
- mąka pszenna: 370 g
- masło: 80 g
- cukier drobny: 220 g
- kardamon: 4 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 2 g
- mąka migdałowa: 200 g
- cukier puder: 105 g
- cukier waniliowy: 15 g
- woda: 100 ml
- śmietana 36%: 600 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Powinny być wyjęte minimum na 1 godz. przed pieczeniem.
krok 2
Przygotowania: masło roztapiamy, studzimy. 200 ml mleka podgrzewamy.
krok 3
Ciasto: do misy miksera przesypujemy mąkę, dodajemy drożdże, 110 g cukru, 3 g kardamonu, 1 małe jajko, sól. Wlewamy letnie mleko. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto, po ok. 5 minutach wolnym strumieniem wlewamy lekko ciepłe masło. Miksujemy, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie jednolite i gładkie z łatwością odchodzące od ścianek miski. Przykrywamy ją ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscy na 1–2 godz. do podwojenia objętości.
krok 4
Formowanie: z wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, tworzymy w okrągłe semlor. 2 blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułeczki, zachowując odległości – ciasto podrośnie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia wielkości.
krok 5
Smarowanie bułeczek: jajko wbijamy do miseczki, rozmącamy je i dodajemy 15 ml mleka, mieszamy. Smarujemy semlor przygotowaną mieszanką przy pomocy pędzelka.
krok 6
Wypiekanie: bułeczki pieczemy 8–10 minut, do złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
krok 7
Marcepan: zmielone migdały (mączkę migdałową) przesypujemy do miski. Dodajemy 110 g drobnego cukru, 105 g cukru pudru, 15 g cukru waniliowego, 1 g kardamonu, 15 ml śmietanki 36% oraz 100 ml wody. Całość miksujemy, powinniśmy uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy wówczas wodę lub śmietankę.
krok 8
Bita śmietana: resztę kremówki (prawie 600 ml) przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią końcówką, np. w kształcie gwiazdy, o śr. około 1 cm.
krok 9
Wykonanie: masę migdałową dzielimy na 16 części. Z każdej bułeczki ścinamy górę (ok. 1,5 cm), wyciągamy ok. 1 łyżkę miąższu. Do wnętrza każdej semlor wciskamy porcję marcepanu. Wokół masy oraz na powierzchni bułeczki wyciskamy bitą śmietanę. Przykrywamy odciętą górą. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

