
Serniczki sardyńskie - słoneczka
- jajka: 4 szt.
- masło: 150 g
- twaróg: 500 g
- cytryna: 1 szt.
- pomarańcze: 1 szt.
- mąka pszenna: 600 g
- sól: 3 g
- cukier: 100 g
- szafran: 0.5 łyżeczki
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: z 500 g mąki, szczypty soli, 2 jajek i rozmiękczonego masła zagniatamy w miarę szybko zwarte ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min.
krok 2
Masa serowa: trzykrotnie zmielony tłusty twaróg ucieramy z z cukrem, skórką otartą z cytryny i pomarańczy, resztą mąki, szafranem namoczonym w odrobinie mleka lub wody i 2 jajkami. Dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką.
krok 3
Spody: ciasto rozwałkowujemy cienko. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm i zaginamy ich brzegi, zlepiając 7–8 razy palcami, formując koszyczki (niektórym ten kształt przypomina słoneczka).
krok 4
Pieczenie: ciastka układamy na dużej płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Do każdego nakładamy masę serową. Serniczki pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Możemy je podawać jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

