
Sernik bounty
- herbatniki: 160 g
- masło: 30 g
- mascarpone: 500 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- cukier puder: 150 g
- cukier waniliowy: 30 g
- żelatyna: 16 g
- czekolada mleczna: 100 g
- olej: 30 ml
- woda: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: ciasteczka rozdrabniamy np. w malakserze. Masło roztapiamy, dodajemy i dokładnie mieszamy.
krok 2
Tortownica: dno formy o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i uklepujemy.
krok 3
Gotowanie: mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe przekładamy do niewielkiego garnka i gotujemy, kilka razy mieszając przez 5–10 minut do zgęstnienia.
krok 4
Masa: masę ściągamy z ognia, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz likier kokosowy. Całość mieszamy, przykrywamy i studzimy.
krok 5
Żelatyna: przesypujemy ją do małego garnuszka, dodajemy wodę i odstawiamy do namoczenia na ok. 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy ją na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie zagotowała.
krok 6
Krem: mascarpone wkładamy do misy miksera, dodajemy chłodną masę kokosową i ubijamy na sztywno. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek kremu, mieszamy. Dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (czas chłodzenia nie został wliczony do całkowitego czasu przygotowania deseru).
krok 7
Czekolada: rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy olej mieszamy.
krok 8
Wykończenie: sernik bounty okrawamy nożem od rantu i wyjmujemy z formy. Układamy na paterze i smarujemy górę oraz boki masą czekoladową.

