Porady:
- Po skończonym pieczeniu nie wyjmujemy sernika od razu, ale wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. W ten sposób ciasto będzie stopniowo stygło. Gwałtowna różnica temperatur może sprawić, że masa chałwowa się zapadnie.
- Wypiek będzie smakował najlepiej po 12 godzinach chłodzenia w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu.
- Sernik chałwowy możemy także upiec na kruchym spodzie – tradycyjnym lub z dodatkiem kakao, tak jak przyrządza się ciasto na sernik królewski.
- Twaróg na sernik z chałwą najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzie puszysty. Możemy również użyć gotowego serka z wiaderka. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Warto jednak wybierać tylko produkty dobrej jakości, bez dodatków zagęszczających masę, konserwantów i cukru.
- Masę serową możemy wzbogacić o bakalie, takie jak rodzynki lub żurawina, a nawet suszone śliwki.
- Przepis na sernik chałwowy wymaga wstawienia do piekarnika naczynia z wodą, ale możemy też użyć trybu pieczenia parowego, jeśli mamy taką opcję, lub przyrządzić ciasto w kąpieli wodnej.
- Śmietanę kremówkę, którą dodajemy do masy serowej, możemy zastąpić jogurtem greckim.
Notka redakcyjna:
Jak ozdobić sernik chałwowy?
Sernik z chałwą to świetny pomysł na świąteczny deser, zwłaszcza jeśli znudziła nam się tradycyjna wersja tego wypieku. Możemy go ozdobić kremową polewą o tym samym smaku lub wykorzystać inne dodatki i dekoracje, takie jak:
- lukier królewski – polewa domowej roboty na bazie białek i cukru. To bardziej wykwintna wersja szybkiego lukru z cukru pudru. Dodatek soku z cytryny zapewni sernikowi odrobinę cytrusowej świeżości.
- polewa krówkowa – sernik chałwowy z kajmakiem lub karmelem to dekadenckie rozwiązanie, które sprawdzi się na Wielkanoc i przypadnie do gustu miłośnikom słodkich mazurków. Możemy wykorzystać masę krówkową z puszki lub przyrządzić ją samodzielnie z mleka skondensowanego.
- krem czekoladowy ganache – z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możemy także przyrządzić polewę kakaową.
- orzechy – włoskie, laskowe lub migdały. Z chałwą świetnie komponują się także nasiona sezamu.
- frużelina lub konfitura z wiśni – sprawdzone połączenie, które można spotkać także w cieście chałwowiec z wiśniami.
Sernik z chałwą – inne wersje
Puszysty sernik chałwowy możemy przyrządzić na kilka sposobów. Wiemy już, że do wyboru mamy różnego rodzaju słodkie dekoracje, ale to nie jedyne urozmaicenie, które możemy wprowadzić. Oto kilka pomysłów:
- Sernik chałwowy z mascarpone – twaróg możemy połączyć ze śmietankowym, włoskim serkiem. Wypiek będzie wtedy wyjątkowo kremowy i treściwy.
- Kremowy sernik z tahini – proponujemy dodanie do masy serowej pasty sezamowej zamiast gotowej chałwy. Możemy kupić ją w sklepie lub przyrządzić samodzielnie. Domowa tahini przyda nam się nie tylko do stworzenia sernika, ale także innych wypieków lub wytrawnych dań.
- Sernik z chałwą i lemon curd – ten słodki i kwaskowy dodatek nada deserowi zupełnie inny charakter. Możemy też zrobić podobny krem na bazie mandarynek lub pomarańczy.
- Prosty sernik chałwowy bez spodu – w tej wersji masę wylewamy bezpośrednio do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Powstaje wtedy wypiek w stylu klasycznego sernika wiedeńskiego.
Sernik chałwowy bez pieczenia
Spód z pokruszonych herbatników nie wymaga pieczenia, może warto ułatwić sobie życie i zrobić także masę serową na zimno? Wystarczy, że zastąpimy mąkę ziemniaczaną żelatyną. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, studzimy i cienkim strumykiem dolewamy do pozostałych, zmiksowanych składników. Masę chłodzimy w lodówce, aż całkowicie stężeje. W ten sposób powstanie szybka, pyszna pianka.
Sernik chałwowy na zimno możemy także zrobić na biszkoptach, pierniczkach korzennych lub ciasteczkach owsianych. Do spodu z rozdrobnionych herbatników warto dodać pokruszoną chałwę. Składnik ten będzie się wtedy znajdować we wszystkich elementach ciasta. Taki potrójnie chałwowy sernik to świetny pomysł dla miłośników tego sezamowego przysmaku.