Sernik crème brûlée
- ciastka czekoladowe: 200 g
- masło: 45 g
- ser z wiaderka: 500 g
- mascarpone: 500 g
- cukier: 205 g
- jajka: 5
- biała czekolada: 200 g
- śmietana 36%: 500 ml
- żółtko: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ser twarogowy z wiaderka (dobrej jakości, z dużą zawartością sera i bez zbędnych składników), mascarpone i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
krok 2
Śmietanka: 80 ml przelewamy do rondelka, gotujemy aż prawie zacznie wrzeć. Wyłączamy palnik, dokładamy białą czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę odstawiamy do wystygnięcia.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Spód: ciastka czekoladowe mielimy na drobno lub rozkruszamy ręcznie. Dolewamy przestudzone masło, mieszamy. Spód tortownicy o wymiarach 23-24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wylepiamy masą ciasteczkową. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Masa serowa: twaróg i serek mascarpone przekładamy do miski łączymy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia składników. Dosypujemy 125 g cukru i mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Wbijamy jajka i dokładnie łączymy z serami. Masę czekoladową hartujemy, czyli do masy serowej dokładamy kilka łyżek i mieszamy. Potem możemy połączyć z całością.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Piekarnik: na blaszkę wlewamy wodę i wkładamy ją na dolny poziom. Na środkowej półce umieszczamy ruszt, na którym będzie piekł się sernik crème brûlée. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół.
krok 6
Pieczenie: na spód ciasteczkowy przelewamy masę serową. Blaszkę wsadzamy do piekarnika na 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza na godzinę. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika (zamykamy go i nie wyłączamy) i odstawiamy do przestudzenia.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 7
Górna warstwa: pozostałą śmietankę przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem. Do miseczki wbijamy 5 żółtek i mieszamy. Następnie powoli wlewamy śmietankę. Gotową masę ostrożnie przelewamy na sernik, najlepiej łyżka po łyżce. Jeśli dodamy ją zbyt szybko w warstwie serowej mogą zrobić się dziury.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 8
Ponowne pieczenie: sernik crème brûlée powoli i ostrożnie przenosimy do piekarnika na 60 minut (temperatura bez zmiany). Po godzinie uchylamy piekarnik na 30 minut. Dopiero potem możemy wyjąć ciasto. Jak całkowicie ostygnie wsadzamy go jeszcze do lodówki na całą noc (czas stygnięcia i chłodzenia nie jest uwzględniony w klasyfikacji ciasta).
krok 9
Podanie: sernik crème brûlée posypujemy cukrem i karmelizujemy go palnikiem.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


