
Sernik cytrynowy
- mąka pszenna: 500 g
- cukier: 200 g
- masło: 300 g
- jajka: 7 szt.
- śmietana 18%: 30 g
- twaróg: 1 kg
- cytryna: 1 szt.
- cukier drobny: 200 g
- mąka ziemniaczana: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na spód: do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g cukru i zimne masło (200 g). Siekamy je nożem. Następnie wbijamy 2 jajka, dokładamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
krok 2
Przygotowanie składników na masę serową: twaróg mielimy trzykrotnie. Myjemy i wyparzamy cytrynę. Ocieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kwadratową formę o boku długości 20 cm smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy do pieczenia. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy nasionami fasoli.
krok 4
Pieczenie spodu: wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zdejmujemy strączki i papier, zmniejszamy temperaturę do 150°C i podpiekamy ciasto przez kolejne 5 min.
krok 5
Masa serowa: w dużej misce ucieramy mikserem 100 g masła w temperaturze pokojowej i drobny cukier. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy ser, sok i skórkę z cytryny. Wbijamy 5 jajek i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy składniki na gładką masę, bez nadmiernego napowietrzania.
krok 6
Pieczenie sernika w całości: temperaturę w piekarniku zwiększamy do 170°C. Na zarumieniony spód przekładamy masę serową i wstawiamy na 60 min.
krok 7
Stopniowe studzenie ciasta: po 60 min wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik cytrynowy w środku na kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy w niej ciasto do całkowitego ostygnięcia.

