
Sernik dyniowy
- dynia: 800 g
- masło: 115 g
- herbatniki: 300 g
- imbir: 10 g
- kakao: 30 g
- twaróg: 650 g
- mascarpone: 250 g
- mleko skondensowane: 350 g
- mąka ziemniaczana: 35 g
- cynamon: 5 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- goździki: 2 g
- sól: 2 g
- śmietana 18%: 100 ml
- jajka: 4 szt.
- biała czekolada: 100 g
- śmietana 30%: 40 ml
- pomarańcze: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Purée z dyni: kroimy dynię na pół i wydrążamy pestki. Następnie kroimy dalej na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

iStock krok 2
Spód na sernik: masło roztapiamy w rondelku. Do malaksera (lub kielicha blendera) wkładamy herbatniki, łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy na pył, a na koniec dodajemy roztopione masło. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm – zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
krok 3
Masa serowa: miksujemy twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, mąkę i przyprawy korzenne – łyżeczkę imbiru, cynamon, gałkę muszkatołową i mielone goździki. Dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka. Dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.
krok 4
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 160˚C (grzanie góra–dół). Wyjmujemy ciasto z lodówki i przelewamy na nie serową masę. Pieczemy przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik dyniowy na kolejne 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. W ten sposób pozostawiamy wypiek do całkowitego wystudzenia.
krok 5
Polewa z białej czekolady: w kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę razem ze śmietanką. Wyparzamy pomarańczę i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

