Reklama

Sernik gotowany na herbatnikach to zdecydowanie powrót do smaków dzieciństwa. Każda babcia miała go na liście ekspresowych przepisów na podwieczorek. Jest o wiele szybszy niż tradycyjny i w dodatku nie wymaga pieczenia. Żeby wyczarować najlepszy na świecie sernik gotowany, wystarczą ciasteczka, ser twarogowy, jajka i kilka innych dodatków. Warto zrobić też polewę czekoladową, która świetnie dopełni to ciasto.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Formę o wymiarach 24x24 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Spód można wcześniej posmarować niewielką ilością masła, dzięki temu papier przyklei się i nie będzie przesuwał się na dnie. Inną metodą jest zwinięcie go w kulkę, którą przez chwilę ugniatamy, można też dodatkowo przytrzymać go klamerkami. Dno wykładamy warstwą herbatników (w razie potrzeby można docinać je do kształtu formy).

    Angelika Grabowiecka

  • krok 2

    Do garnka z grubym dnem (takiego, w który zmieści się kilogram twarogu) przekładamy masło, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, żeby składniki się nie przypaliły. Mieszamy rózgą kuchenną (praktycznie przez cały czas) – uważamy, żeby się nie poparzyć. Dodajemy twaróg zmielony dwukrotnie lub z wiaderka. Wbijamy jajka. Podgrzewamy na nieco większym ogniu przez 3 minuty, mieszamy co chwilę.

    Angelika Grabowiecka

  • krok 3

    Budynie przesypujemy do szklanki, dolewamy mleko i rozrabiamy je, aż znikną grudki i powstanie gładka masa. Przelewamy ją do garnka z twarogiem i mieszamy od czasu do czasu. Jak tylko masa serowa zacznie się trochę gotować, wyłączamy ją.

    Angelika Grabowiecka

  • krok 4

    Jeszcze gorącą masę przekładamy na herbatniki (będzie dość gęsta – warto ją podzielić na pół, żeby wyszły nam równe warstwy), wyrównujemy ją. Na niej kładziemy słodkie ciasteczka. Proces powtarzamy, przekładając pozostały twaróg i herbatniki.

    Angelika Grabowiecka

  • krok 5

    Przechodzimy do przygotowania polewy czekoladowej. Do rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy ją do wrzenia, natychmiast ją wyłączamy i zdejmujemy z palnika. Przekładamy do niej czekolady połamane w kostkę lub w mniejsze kawałki, mieszamy. Polewą pokrywamy wierzch ciasta.

    Angelika Grabowiecka

  • krok 6

    Sernik gotowany na herbatnikach odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny przekładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji).

    Angelika Grabowiecka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama