
Sernik japoński
- serek śmietankowy: 400 g
- cukier: 150 g
- jajka: 7 szt.
- masło: 70 g
- śmietana 30%: 300 ml
- sok z cytryny: 5 ml
- mąka pszenna: 80 g
- cukier puder: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: układamy na krzyż dwa paski folii aluminiowej. Na niej umieszczamy formę do pieczenia o średnicy 24 cm i dociskamy ją dookoła foremki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C przy ustawionym grzaniu góra/dół lub 130°C przy włączonym termoobiegu. Na środkowej półce piekarnika umieszczamy głęboką blachę do pieczenia i napełniamy ją wodą do wysokości ok. 3 cm.

Brigitte Sporrer/Einfach Backen krok 2
Masa serowa: serek śmietankowy mieszamy z 50 g cukru, aż będzie gładki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka zostawiamy na później. Żółtka i miękkie masło dodajemy do masy serowej i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny, po czym mieszamy z mąką (typ 405).

Einfach Backen krok 3
Pianka z białek: ubijamy je na sztywno z pozostałymi 100 g cukru i szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy.

Brigitte Sporrer/Einfach Backen krok 4
Pieczenie: formę z ciastem wkładamy do kąpieli wodnej i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 130 stopni (lub do 110 w przypadku piekarnika z termoobiegiem), po czym pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 15 minut. Następnie wyjmujemy sernik japoński i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na paterze na około 2-3 godziny. Przestudzone ciasto posypujemy ciasto cukrem pudrem do smaku i podajemy! Z przepisu wychodzi około 12 porcji sernika japońskiego.

Brigitte Sporrer/Einfach Backen

