
Sernik krakowski
- twaróg: 1 kg
- jajka: 10 szt.
- cukier: 150 g
- masło: 350 g
- mąka pszenna: 350 g
- cukier puder: 320 g
- sok z cytryny: 75 ml
- rodzynki: 120 g
- budyń śmietankowy: 35 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder (50 g), szczyptę soli, masło kroimy w kostkę bezpośrednio do miski (200 g). Następnie oddzielamy żółtka od 4 jajek i dodajemy je do pozostałych składników (białko odkładamy na później). Szybko wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Przygotowanie składników: rodzynki: zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, pozostawiamy do napęcznienia przez 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Ser mielimy w maszynce, najlepiej 3 razy. Wyjmujemy z lodówki 150 g masła i ser.
krok 3
Wałkowanie ciasta: wyjmujemy je z lodówki. Dzielimy na dwie części, zachowując proporcję 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Większy rozwałkowujmy na wielkość blachy.
krok 4
Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, dobrze dociskamy i wsadzamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 15 minut – na bladozłoty kolor. Następnie blachę wyjmujmy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.
krok 5
Masa serowa: miękkie masło (150 g), 5 jajek (rozmiar M), cukier puder (150 g), zmielony ser, budyń (mąkę ziemniaczaną, ok. 50 g) miksujemy w większej misce na gładką masę. Na koniec dosypujemy 150 g cukru pudru i namoczone rodzynki. Mieszamy ręcznie. Masę serową przekładamy na podpieczony spód (może być ciepły).
krok 6
Kratka z ciasta: drugą część ciasta rozwałkujemy (na grubość ok. 2 cm) i wycinamy paski, które układamy na wzór kratki na masie serowej.
krok 7
Pieczenie sernika: ciasto pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra–dół, do suchego patyczka. Wyjmujemy go z piekarnika dopiero po kilku minutach.
krok 8
Lukier: wyciskamy sok z cytryny (ok. 75 ml), dodajemy cukier puder (120 g), ucieramy. Gęstość możemy regulować cukrem pudrem, jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dosypujemy więcej, jeśli zbyt gęsty – możemy dodać gorącą wodę lub sok z cytryny. Lukrem pokrywamy wystudzony sernik krakowski.

