
Sernik limonkowy
- herbatniki: 200 g
- masło: 40 g
- jogurt grecki: 250 ml
- cukier puder: 85 g
- mascarpone: 250 g
- limonka: 2 szt.
- śmietana 30%: 250 ml
- żelatyna: 10 g
- woda: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: 160 g herbatników wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Łączymy je z rozdrobnionymi ciasteczkami. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkową masą. Całość wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Limonki: myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę jednego owocu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dzielimy go na pół i wyciskamy z niego sok. Drugą limonkę kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
krok 3
Żelatyna w proszku: zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w garnuszku, aż stanie się płynna. Żelatynę odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
krok 4
Masa sernikowa: do dużej miski wrzucamy mascarpone. Łączymy je z cukrem pudrem i jogurtem. Dodajemy sok oraz skórkę z limonki. Mieszamy wszystko dokładnie. Ostudzoną żelatynę łączymy z jedną łyżką masy sernikowej, a następnie z pozostałą ilością.
krok 5
Śmietanka: ubijamy ją na sztywno i kolejno partiami dodajemy do masy sernikowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą plastikowej szpatułki.
krok 6
Sernik limonkowy: masę sernikową wlewamy do formy na ciasteczkowy spód. Wszystko dokładnie wyrównujemy łyżką. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 5–8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy).
krok 7
Dekoracja: 40 g herbatników delikatnie kruszymy w dłoniach.
krok 8
Podanie: sernik wyjmujemy z formy. Ciasto dekorujemy kawałkami limonki oraz pokruszonymi herbatnikami.

