
Sernik marchewkowy z siekanym jajem, szczypiorem i brokułami
- cukier: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- majonez: 75 g
- sól: 6 g
- marchewka: 300 g
- śmietana 36%: 150 ml
- mąka: 250 g
- jajka: 10 szt.
- parmezan: 75 g
- ser z wiaderka: 250 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- masło: 125 g
- brokuły: 1 szt.
- jogurt naturalny: 40 g
- szczypiorek: 1 pęczek
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: do malaksera wsypujemy mąkę, sól i zimne masło. Rozdrabniamy je na malutkie zacierki. Przekładamy do miski, dorzucamy parmezan (50 g), wbijamy jedno jajko i wyrabiamy ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
krok 2
Formowanie spodu: na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto pod rozmiar foremki o średnicy ok. 25 cm, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przekładamy spód do blaszki, dociskamy wokół brzegów, wykładamy kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia i chłodzimy przez 1 godz.
krok 3
Pieczenie spodu: rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Na papier wysypujemy suchą fasolę lub ryż i pieczemy najpierw 20 min z obciążeniem, potem zdejmujemy wszystko i dopiekamy jeszcze 8 min.
krok 4
Farsz: marchewki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Studzimy, miksujemy w malakserze, dodając stopniowo śmietanę, biały ser, pozostały parmezan i 4 jajka. Doprawiamy farsz gałką, solą i pieprzem. Wylewamy na spód. Pieczemy 35–40 min w temp. 180°C.
krok 5
Pozostałe elementy: brokuł zanurzamy, trzymając za łodygę, we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy go i osuszamy. 5 jajek gotujemy na twardo. Majonez mieszamy z jogurtem.
krok 6
Podanie: marchewkowy sernik smarujemy sosem majonezowym. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy na wierzch jajka i brokuł. Dorzucamy drobny posiekany szczypior. Oprószamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.

