Reklama

Niezwykły, bo wytrawny sernik o niezwykle wiosennym wyglądzie. Poza sezonem na młode warzywa można użyć małych marcheweczek sprzedawanych w opakowaniach.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: do malaksera wsypujemy mąkę, sól i zimne masło. Rozdrabniamy je na malutkie zacierki. Przekładamy do miski, dorzucamy parmezan (50 g), wbijamy jedno jajko i wyrabiamy ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.

  • krok 2

    Formowanie spodu: na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto pod rozmiar foremki o średnicy ok. 25 cm, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przekładamy spód do blaszki, dociskamy wokół brzegów, wykładamy kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia i chłodzimy przez 1 godz.

  • krok 3

    Pieczenie spodu: rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Na papier wysypujemy suchą fasolę lub ryż i pieczemy najpierw 20 min z obciążeniem, potem zdejmujemy wszystko i dopiekamy jeszcze 8 min.

  • krok 4

    Farsz: marchewki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Studzimy, miksujemy w malakserze, dodając stopniowo śmietanę, biały ser, pozostały parmezan i 4 jajka. Doprawiamy farsz gałką, solą i pieprzem. Wylewamy na spód. Pieczemy 35–40 min w temp. 180°C.

  • krok 5

    Pozostałe elementy: brokuł zanurzamy, trzymając za łodygę, we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy go i osuszamy. 5 jajek gotujemy na twardo. Majonez mieszamy z jogurtem.

  • krok 6

    Podanie: marchewkowy sernik smarujemy sosem majonezowym. Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy na wierzch jajka i brokuł. Dorzucamy drobny posiekany szczypior. Oprószamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.

Porady:

>>> Autorką przepisu jest Agata Wojda

>>> Do tego przepisu polecam małe słodkie marchewki sprzedawane w torebkach jako zdrowa przekąska.

>>> Zmiksowaną masę marchewkową warto przed upieczeniem zostawić na godzinę w lodówce, aby odpoczęła.

>>> Dla wzbogacenia smaku warto w niej zatopić kilka kawałków szparagów lub wędzonego łososia.

>>> Na spód można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama