
Sernik matcha
- ciastka maślane: 120 g
- masło: 30 g
- twaróg: 250 g
- mascarpone: 250 g
- śmietanka kokosowa: 250 g
- matcha: 15 g
- cukier puder: 110 g
- żelatyna: 20 g
- woda: 60 ml
- limonka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
krok 2
Spód: ciastka kokosowe i miękkie masło miksujemy i łączymy w wilgotną masę.
krok 3
Forma: tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy wcześniej przygotowaną masą, schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
krok 4
Żelatyna: zalewamy ją w garnuszku wodą i odstawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia. Studzimy.
krok 5
Śmietanka kokosowa: przelewamy ją do garnka, podgrzewamy, nie zagotowując. Zdejmujemy z palnika. Herbatę matcha przesiewamy i dodajemy do śmietanki, mieszamy, np. przy pomocy rózgi lub blendera na gładki krem.
krok 6
Limonka: sparzamy ją , ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
krok 7
Masa serowa: twaróg mielimy dwukrotnie i dodajemy wraz z mascarpone do misy miksera. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Sok i skórkę z limonki dokładamy do sera wraz z cukrem pudrem – ubijamy. Dokładamy żelatynę ze śmietanką. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na schłodzony spód. Przekładamy do lodówki na całą noc (w czasie przygotowania sernika matcha nie uwzględniliśmy czasu studzenia i chłodzenia).
krok 8
Czekolada: roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy herbatę matcha, mieszamy na idealnie gładki krem. Płynną czekoladę przelewamy np. na blat lub stalową blaszkę. Rozsmarowujemy ją równą i cienką warstwą – pozostawiamy do przestudzenia. Gdy czekolada będzie zastygnięta, ale jeszcze elastyczna, przy pomocy noża, skrobiąc, formujemy rurki czekoladowe. Nóż trzymamy pionowo, rolując kawałki zielonej słodkości.
krok 9
Wykończenie sernika matcha: ciasto wyjmujemy z foremki, układamy na talerzu lub paterze i posypujemy rurkami zielonej czekolady.

