
Sernik na kruchym spodzie
- ser z wiaderka: 1 kg
- cukier puder: 200 g
- cukier waniliowy: 12 g
- masło: 250 g
- jajka: 7 g
- budyń waniliowy: 40 g
- skrobia ziemniaczana: 10 g
- rodzynki: 10 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- mąka pszenna: 140 g
- żółtko: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: blachę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy na niej obręcz. Nadmiar papieru można usunąć nożyczkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
krok 2
Kruche ciasto: do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy 20 g cukru pudru, 2 żółtka i 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Ma powstać zwarte, jednolite ciasto. Wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w trybie góra-dół, powinno się lekko zarumienić. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Masa serowa: jeśli korzystamy z twarogu to trzeba go dwukrotnie zmielić, będziemy potrzebowali też 30 ml mleka. Ser z wiaderka nie wymaga dodatkowego przygotowania, jest gotowy do użycia. W razie czego można tylko odlać od niego nadmiar płynu, który często się gromadzi na dnie. W miseczce łączymy skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą z budyniem waniliowym bezcukrowym (jeśli nie udało nam się takiego kupić, to wystarczy dodać nieco mniej cukru). Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy 180 g masła (tym razem w temperaturze pokojowej) i 180 g cukru pudru i cukier waniliowy. Ucieramy tylko przez 1 minutę. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, po każdym miksujemy przez 1 minutę. Potem zmniejszamy na średnią prędkość i partiami dokładamy ser z wiaderka i mleko, ale tylko w przypadku samodzielnego mielenia twarogu. Dosypujemy skrobię z budyniem, mieszamy. Na tym etapie dodajemy też rodzynki, można też dołożyć startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę. Łączymy z masą serową, ale robimy to delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
krok 4
Pieczenie sernika: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza, gotową masę serową przekładamy na kruchy spód. Wyrównujemy szpatułką. Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik na kruchym spodzie zostawiamy w środku na 20 minut. Później lekko go uchylamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy go do lodówki na kilka godzin, ale można też na całą noc, efekt będzie nawet lepszy.
krok 5
Podanie: sernik na kruchym spodzie kroimy w trójkąty. Możemy posypać wierzch cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

