Reklama

Sernik na kruchym spodzie to klasyka sama w sobie, sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje, od zwyczajnych, po bardziej świąteczne. Wykonanie jest proste, nie wymaga większej wprawy kulinarnej. Można go wzbogacić o rodzynki lub skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Sprawdźcie nasz przepis na sernik na kruchym spodzie, który zawsze wychodzi puszysty.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: blachę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy na niej obręcz. Nadmiar papieru można usunąć nożyczkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

  • krok 2

    Kruche ciasto: do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy 20 g cukru pudru, 2 żółtka i 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę. Ma powstać zwarte, jednolite ciasto. Wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w trybie góra-dół, powinno się lekko zarumienić. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

  • krok 3

    Masa serowa: jeśli korzystamy z twarogu to trzeba go dwukrotnie zmielić, będziemy potrzebowali też 30 ml mleka. Ser z wiaderka nie wymaga dodatkowego przygotowania, jest gotowy do użycia. W razie czego można tylko odlać od niego nadmiar płynu, który często się gromadzi na dnie. W miseczce łączymy skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą z budyniem waniliowym bezcukrowym (jeśli nie udało nam się takiego kupić, to wystarczy dodać nieco mniej cukru). Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy 180 g masła (tym razem w temperaturze pokojowej) i 180 g cukru pudru i cukier waniliowy. Ucieramy tylko przez 1 minutę. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, po każdym miksujemy przez 1 minutę. Potem zmniejszamy na średnią prędkość i partiami dokładamy ser z wiaderka i mleko, ale tylko w przypadku samodzielnego mielenia twarogu. Dosypujemy skrobię z budyniem, mieszamy. Na tym etapie dodajemy też rodzynki, można też dołożyć startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę. Łączymy z masą serową, ale robimy to delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.

  • krok 4

    Pieczenie sernika: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza, gotową masę serową przekładamy na kruchy spód. Wyrównujemy szpatułką. Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik na kruchym spodzie zostawiamy w środku na 20 minut. Później lekko go uchylamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy go do lodówki na kilka godzin, ale można też na całą noc, efekt będzie nawet lepszy.

  • krok 5

    Podanie: sernik na kruchym spodzie kroimy w trójkąty. Możemy posypać wierzch cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

Porady:

  • Miłośnicy czekolady mogą natomiast przygotować nie tylko spód z dodatkiem kakao, ale także dodać do masy posiekaną czekoladę.
  • Masę serową można obsypać też kruszonką, którą przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy masło, mąka i cukier.
  • Cukier można zastąpić zdrowszym słodzikiem, np. ksylitolem, malitolem, erytrolem lub stewią.
  • Wersję bezglutenową sernika na kruchym spodzie stworzymy, zamieniając mąkę np. na jaglaną lub kukurydzianą – ciasto wyjdzie równie pyszne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama