Porady:
- Jeśli nie mamy świeżego mango, sięgnijmy po wersję mrożoną. Należy jednak pamiętać by rozmrozić owoce przed przystąpieniem do robienia musu. Ważne również, aby odsączyć je z nadmiaru wody, która zostanie po odmrożeniu.
- Herbatniki można zamienić na biszkopty lub krakersy. Innym sposobem jest spód z pokruszonych ciasteczek i masła. Wystarczy wylepić taką masą foremkę i wstawić ją na godzinę do lodówki i chrupiący spód do sernika gotowy!
- Sernik na zimno z mango smakuje najlepiej porządnie schłodzony, więc przygotowanie tego przepisu najlepiej zacząć około 3 godziny przed planowanym podaniem.
- Sernik na herbatnikach można przygotować zarówno w kwadratowej, jak i okrągłej formie. Najlepiej użyć takiej z silikonu lub po prostu wyłożyć blaszaną formę przezroczystą folią spożywczą. Dzięki temu łatwo wyciągniemy sernik na zimno z mango po zastygnięciu.
Notka redakcyjna:
Mango - właściwości i pomysły na wykorzystanie w kuchni
Mango to nie tylko skarbnica pysznego smaku i aromatu, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Zawiera dawkę witamin C, A, E, B oraz żelazo, potas, miedź i magnez. Ten egzotyczny owoc kilka lat temu stał się bardzo popularny i już na stałe zagościł w większości sklepów. Jeśli więc jeszcze nie poznaliście jego smaku, koniecznie wrzućcie mango do koszyka na najbliższych zakupach.
Do czego dodać mango, aby najlepiej wykorzystać jego kulinarny potencjał? Najprostszym przepisem będzie szybkie mango lassi, czyli koktajl na bazie jogurtu. Innym smakowitym połączeniem jest mango sticky rice- tajski deser złożony z ryżu, mleczka kokosowego i kawałków świeżego mango. Polecamy też przygotować mus kokosowy z mango oraz pudding chia z tym owocem.
Mango będzie też świetnym dodatkiem do świeżych sałatek czy salsy. Często spotkamy je w rolkach sushi albo w bowlach z ryżem i dodatkami. Pysznym pomysłem będzie też wykorzystanie mango do lodów. Z tego smakowitego owocu w kilka chwil wyczarujemy domowe lody mango oraz sorbet mango.
Sernik na zimno z mango - jak go podać?
Sernik na zimno z mango możemy zaserwować zarówno w dużej blaszce, jak i w małych porcjach dla każdego gościa. Wystarczy podążać za powyższym przepisem, ale warstwy ciasta układać w pucharkach, kieliszkach lub szklankach. Jeszcze innym pomysłem może być sernik na zimno w formie silikonowej. W tym wypadku możemy przygotować sernik na zimno z mango w przeróżnych kształtach. Taki kreatywny deser szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym.
Inne przepisy na sernik na zimno
Sernik to już pewnego rodzaju klasyk wśród deserów. Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez istnienia tego ciasta. Mimo, że doskonale smakuje solo, to jest on również świetnym partnerem dla różnego rodzaju owoców. Razem tworzą wspaniałą kompozycję, za każdym razem zaskakując nieco odmiennym smakiem. Samych przepisów na sernik na zimno, jego rodzajów, a także sposobów przygotowania jest wiele, ale większość z nich świetnie współgra z owocami. Warto spróbować kilku wersji tego deseru, bo każda z nich kryje w sobie coś wyjątkowego.
Jakie inne owoce warto wykorzystać do sernika? Sernik na zimno z mango to tylko jedna z wielu pysznych propozycji. Fanom owocowych smaków z pewnością posmakuje sernik na zimno z malinami, jagodami, brzoskwiniami lub malinami. Jeśli lubicie odświeżające desery w kwaśną nutą, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik cytrynowy na zimno.
Owoce to jednak nie wszystko. Jeśli lubicie słodsze propozycje deserowe, sprawdzonym dodatkiem do sernika będzie też karmel lub kajmak. Z kolei tym, którzy kochają kakao polecamy czekoladowy sernik na zimno. Innym pomysłem jest dodatek orzechów. Do sernika na zimno będą pasowały zarówno orzechy włoskie, laskowe, pistacje czy migdały. Pysznie będzie smakował również sernik z mango i kokosem. W tym przypadku sprawdzą się zarówno wiórki kokosowe, jak i mleczko kokosowe. Innym pomysłem na sernik na zimno może być dodatek galaretki. Wystarczy wylać ją jako ostatnią warstwę ciasta i zatopić w niej swoje ulubione owoce.