Reklama

Sernik na herbatnikach jest kremowy, puszysty i na tyle prosty do wykonania, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Od niego warto zacząć przygodę z sernikami, łatwiejsze są tylko na zimno. Wystarczy kupić dobrej jakości ser z wiaderka, dodać kilka składników, wymieszać i wylać masę na ciasteczka. Sernik na spodzie z herbatników to jedno z tych ciast, które zawsze się udaje.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.

  • krok 2

    Spód: formę o wymiarach 24x37 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni rozkładamy herbatniki.

  • krok 3

    Masa serowa: rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier biały i cukier waniliowy, ucieramy na puszystą masę. Potem dokładamy żółtka, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń (bez cukru). Mieszamy dokładnie na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy ser z wiaderka, łyżka po łyżce, dokładnie miksując po każdej porcji. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Przekładamy je do miski z masą serową i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub szpatułką.

  • krok 4

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Masę serową przelewamy na herbatnikowy spód. Ciasto wsadzamy do piekarnika i odmierzamy 50-60 minut. Gotowy sernik na herbatnikach zostawiamy w środku na 20 minut, potem lekko uchylamy drzwiczki jeszcze na kilka minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny wsadzamy do lodówki na noc, żeby odpowiednio stężał.

  • krok 5

    Podanie: na koniec sernik posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama