
Sernik na herbatnikach
- herbatniki: 100 g
- ser z wiaderka: 1 kg
- masło: 200 g
- jajka: 7 szt.
- mąka ziemniaczana: 25 g
- budyń waniliowy: 40 g
- cukier: 120 g
- cukier waniliowy: 16 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
krok 2
Spód: formę o wymiarach 24x37 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni rozkładamy herbatniki.
krok 3
Masa serowa: rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier biały i cukier waniliowy, ucieramy na puszystą masę. Potem dokładamy żółtka, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń (bez cukru). Mieszamy dokładnie na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy ser z wiaderka, łyżka po łyżce, dokładnie miksując po każdej porcji. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Przekładamy je do miski z masą serową i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
krok 4
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Masę serową przelewamy na herbatnikowy spód. Ciasto wsadzamy do piekarnika i odmierzamy 50-60 minut. Gotowy sernik na herbatnikach zostawiamy w środku na 20 minut, potem lekko uchylamy drzwiczki jeszcze na kilka minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny wsadzamy do lodówki na noc, żeby odpowiednio stężał.
krok 5
Podanie: na koniec sernik posypujemy cukrem pudrem.

