Porady:
- Pamiętaj, aby wyjąć twaróg i mascarpone z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem sernika. Dzięki temu nabiorą one temperatury pokojowej, co pozwoli uniknąć powstawania grudek, podczas miksowania masy sernikowej.
- Aby przyspieszyć proces przygotowywania sernika, możesz wyłożyć dno tortownicy biszkoptami lub herbatnikami i od razu wylać na nie masę serową. Pominiesz wtedy etap chłodzenia spodu.
- Taki sernik na zimno można oblać dodatkowo po wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub domową polewą czekoladową.
- Aby sernik wyglądał jeszcze piękniej, polewę warto posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Świetnie sprawdzą się tu również kontrastujące wiórki z białej czekolady.
- Czekoladowy sernik na zimno można podać z gałką ulubionych lodów. Szczególnie dobrze będą tu pasowały lody orzechowe oraz chałwowe.
Zobacz też: Wszystko o sernikach na zimno - przydatne porady i sprawdzone przepisy
Notka redakcyjna:
Czekolada - królowa wszystkich deserów
Czekolada to rozkoszny, ale przy tym niezwykle zdrowy składnik. Ziarna kakaowca są bowiem skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy z nich bogactwo magnezu, cynku i żelaza, a także witaminy B, A i E. Według badań kakao wpływa na pracę naszego mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Te aromatyczne ziarenka wspomagają też układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się i polepszają nastrój. Nie ma więc nic przyjemniejszego, niż dostarczenie sobie tych wszystkich dobroczynnych właściwości w formie rozpływającej się w ustach kostki.
Czekolada to niezbędnik każdego fana cukiernictwa. Na jej bazie można wyczarować setki przeróżnych deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znajdziemy ją w ciastach, ciasteczkach czy tortach. Czekolada występuje w kuchni nie tylko jako główny składnik, ale też w formie nadzienia do przeróżnych wypieków. Możemy zastosować ją jako przepyszny farsz do naleśników, a także słodkich bułeczek, rogalików czy muffin. Często jest także elementem dekoracji gotowego deseru, takim jak polewa czy posypka.
Jaka czekolada do deserów sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy już tylko od naszych preferencji. Zarówno do wypieków, jak i zimnych deserów można bowiem użyć zarówno gorzkiej, deserowej, mlecznej, jak i białek czekolady. Kilka lat temu hitem stała się też różowa czekolada, a w sklepach coraz częściej pojawiają się kolejne wariacje na temat klasyka. Na półkach spotkamy już na stałe czekoladę karmelową czy jasnozieloną czekoladę z dodatkiem matchy.
Czekoladowy sernik na zimno - dodatki
Przepis na czekoladowy sernik na zimno można wzbogacić o przeróżne dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą smak i wygląd całego deseru. Co dodać do sernika, aby był najpyszniejszy? Jak wiadomo najlepszą parą dla czekolady są świeże owoce, dlatego warto połączyć ją z bananami, truskawkami, malinami czy wiśniami. Innym doskonałym towarzyszem czekolady są orzechy. Jeśli nie mamy pod ręką chrupiących migdałów, orzechów laskowych czy włoskich., możemy zastąpić je kilkoma łyżkami masła orzechowego. Innym pomysłem na smakowity dodatek do sernika jest słony karmel. Przygotujemy go na bazie cukru, masła, śmietanki kremówki i oczywiście porządnej szczypty soli.
Co zrobić z czekolady? Inne przepisy na czekoladowe desery
Sernik na zimno to pyszny przepis, ale istnieje znacznie więcej czekoladowych pyszności, które warto przetestować. Miłośnikom czekoladowych wypieków szczególnie polecamy suflet lub fondant czekoladowy, a także wilgotne brownie. Z deserów bez pieczenia najlepszym wyborem będzie natomiast mus czekoladowy, klasyczny blok z herbatnikami lub lody czekoladowe, a jeśli szukacie błyskawicznego deseru, czekoladowe fondue przygotujecie dosłownie w kilka minut!