
Sernik na zimno - jak pascha
- galaretka pomarańczowa: 2 szt.
- żelatyna: 30 g
- mleko: 100 ml
- żółtko: 8 szt.
- cukier puder: 200 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- masło: 100 g
- serek homogenizowany: 800 g
- skórka pomarańczowa: 15 g
- brzoskwinie: 85 g
- mandarynki: 85 g
- ananas: 85 g
- mango: 85 g
Sposób przygotowania
krok 1
Galaretkę rozpuszczamy, dodając o 10% mniej wody, niż wskazuje przepis na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku.
krok 2
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Masło rozpuszczamy i mieszamy z serkiem, mlekiem z żelatyną, utartymi żółtkami i skórką pomarańczową. Boki i dno tortownicy wykładamy pergaminem.
krok 3
Część stężałej galaretki kroimy w średnią kostkę i delikatnie łączymy z masą serową, wykładamy ją do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Owoce kroimy i dekoracyjnie układamy na wierzchu sernika, pozostałą galaretkę lekko rozpuszczamy i zalewamy owoce. Schładzamy. Gdy porządnie stężeje, zdejmujemy obręcz formy, usuwamy papier i kroimy sernik.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

