
Sernik na zimno z borówkami
- herbatniki: 200 g
- masło: 60 g
- aromat do ciasta: 0.5 łyżeczki
- mascarpone: 500 g
- cytryna: 2 szt.
- borówki amerykańskie: 500 g
- mięta: 100 g
- mleko skondensowane: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód do sernika na zimno z borówkami jest prosty w przygotowaniu. Ciastka łamiemy wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek. Nie musi być idealnie głaski, nawet lepiej, aby pozostały w nim drobne kawałki ciastek. Do ciastkowego proszku dodajemy miękkie masło i aromat (najlepiej cytrynowy) i ucieramy, aby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki. Odsypujemy sporą garść na potem – posłuży do dekoracji sernika. Na dno dużej (śr. 28 cm) tortownicy wysypujemy masę na spód i uklepujemy ją ręką. Wstawiamy tortownicę do lodówki na pół godziny. Spód do sernika na zimno z borówkami jest prosty w przygotowaniu. Ciastka łamiemy wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek.
Nie musi być idealnie głaski, nawet lepiej, aby pozostały w nim drobne kawałki ciastek. Do ciastkowego proszku dodajemy miękkie masło i aromat (najlepiej cytrynowy) i ucieramy, aby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki. Odsypujemy sporą garść na potem – posłuży do dekoracji sernika. Na dno dużej (śr. 28 cm) tortownicy wysypujemy masę na spód i uklepujemy ją ręką. Wstawiamy tortownicę do lodówki na pół godziny.W międzyczasie ścieramy skórkę z jednej z cytryny, a następnie z obu wyciskamy sok, aby otrzymać ok. pół szklanki soku. Przez ok. minutę mieszamy mikserem mascarpone, mleko z puszki i skórkę otartą z jednej cytryny. Cały czas miksując, dodajemy sok z cytryny (pół szklanki) – aby otrzymać dość gęstą słodką i orzeźwiającą cytrynową masę.

iStock krok 2
Tortownicę wyjmujemy z lodówki.
Na ciasteczkowy spód wysypujemy trzy czwarte borówek. Przykrywamy je masą sernikową, kilka razy stukamy tortownicą o blat, aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Wierzch sernika na zimno z borówkami dekorujemy pozostałymi owocami, listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aż masa stężeje. Zanim otworzymy obręcz tortownicy obkrójmy brzegi sernika ostrym cienkim nożem inaczej część deseru zostanie na obręczy. Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na ciasteczkowy spód wysypujemy trzy czwarte borówek. Przykrywamy je masą sernikową, kilka razy stukamy tortownicą o blat, aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Wierzch sernika na zimno z borówkami dekorujemy pozostałymi owocami, listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aż masa stężeje. Zanim otworzymy obręcz tortownicy obkrójmy brzegi sernika ostrym cienkim nożem inaczej część deseru zostanie na obręczy.
iStock

