Porady:
- Nasz przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami jest uniwersalny, dlatego też, zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać inne owoce, np. morele, truskawki, borówki, maliny czy nawet porzeczki. W takim przypadku warto zmienić też smak galaretki na odpowiadający użytym owocom.
- Przy przygotowaniu sernika na zimno niezwykle ważną zasadą jest wcześniejsze przygotowanie żelatyny i galaretki. Należy je dodawać ostudzone.
- Spód naszego sernika na zimno z brzoskwiniami mogą tworzyć równo wyłożone biszkopty, ale sprawdzą się też herbatniki lub pokruszone ciasteczka połączone z rozpuszczonym masłem.
- Do przygotowania sernika na zimno możemy wykorzystać brzoskwinie z puszki lub świeże owoce. W przypadku wyboru drugiej opcji należy pamiętać, by wcześniej obrać je ze skórki i pozbyć się z nich pestek. I tę wersję polecamy w sezonie letnim – smakuje bosko.
- W naszym przepisie brzoskwinie są ułożone na wierzchu ciasta, ale równie dobrze możemy zanurzyć je w masie serowej tylko z samą galaretką na górze. Owoce możemy też ułożyć na biszkoptowym spodzie i zalać je masą serową.
- Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować galaretkę samodzielnie, z soku owocowego i żelatyny bądź jej roślinnego zamiennika, np. agar-agar.
Notka redakcyjna:
Sernik na zimno z brzoskwiniami – ciasto idealne
Sernik na zimno jest doskonałą alternatywą dla serników tradycyjnych, pieczonych w piekarniku i przygotowanych na bazie ciasta kruchego. Przede wszystkim robi się go niezwykle szybko i bazuje na sezonowych owocach. Najczęściej na wierzchu tego pysznego deseru możemy znaleźć truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie czy też morele. A sposób podania na zimno sprawia, że to lekkie ciasto jest idealne na upalne dni. Sprawdzi się na letnich przyjęciach w ogrodzie czy też do popołudniowej kawy. Jego ogromną zaletą jest to, że można przygotować z dużym wyprzedzeniem.
Jeśli jednak wolicie tradycyjne wypieki, to polecamy sernik japoński.
Z jakiego sera zrobić deser na zimno?
Możliwości jest kilka, to ogromna zaleta tego rodzaju deserów. Sernik na zimno z brzoskwiniami z wiaderka to najszybsza wersja tego ciasta. Ale z powodzeniem sprawdzą się też serki homogenizowane o smaku śmietanowym lub waniliowym, a także trzykrotnie zmielony twaróg.
Dobrym pomysłem jest także ubicie na sztywno słodkiej śmietany i dodanie do niej żelatyny bądź galaretki – dzięki nim ubita śmietana dobrze się „zwiąże”. Całość będzie smakowała jak pianka, a ciasto będzie niezwykle lekkie i delikatne. Sprawdzi się też tutaj jogurt naturalny, najlepiej gęsty, typu greckiego.
Często wybieraną opcją jest sernik na zimno z brzoskwiniami z mascarpone. Ta wersja jest bardzo kremowa i szybka w przygotowaniu. Dla zwiększenia puszystości włoski serek warto połączyć ze śmietaną ubitą na sztywno. Ciekawą propozycją będzie też wykorzystanie sera ricotta.