
Sernik na zimno z truskawkami
- gorzka czekolada: 300 g
- masło: 5 łyżek stołowych
- bita śmietana: 50 ml
- migdały: 50 g
- beziki: 50 g
- truskawki: 1 kg
- żelatyna: 1 łyżka stołowa
- cytryna: 2 szt.
- ser z wiaderka: 400 g
- jogurt grecki: 400 g
- śmietana 30%: 400 ml
- cukier puder: 150 g
- galaretka truskawkowa: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Spód sernika na zimno: czekoladę siekamy i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i śmietaną. Obrane migdały rumienimy na suchej patelni, studzimy. Bezy drobno kruszymy. Razem z migdałami dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy, lekko dociskając, odstawiamy na 1 godz.

krok 2
Sernik na zimno – wypełnienie: kilka obranych truskawek układamy na dnie tortownicy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Z cytryn ścieramy drobno ok. 2 łyżeczki skórki. Wyciskamy 3 łyżki soku. Ubijamy śmietanę na sztywno. W misce mieszamy na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z sokiem i 4 łyżkami masy serowej. Łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.

krok 3
Sernik na zimno z truskawkami - przepis: masę serową przekładamy wszystko na spód, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy resztę truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Sernik na zimno z truskawkami wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.


