
Sernik nowalijkowy
- oliwa z oliwek: 30 ml
- twaróg: 700 g
- skórka z cytryny: 5 g
- ogórek: 1 szt.
- koperek: 1 pęczek
- buraki: 5 szt.
- rzodkiewka: 1 pęczek
- sól: 6 g
- pieprz biały: 3 g
- koncentrat pomidorowy: 90 ml
- śmietana 36%: 200 ml
- szczypiorek: 1 pęczek
- żelatyna: 25 g
- rzeżucha: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Buraki: gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dnie, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki. Oprószamy je solą i pieprzem.
krok 2
Masa serowa: do miski wrzucamy tłusty twaróg zmielony trzy razy. Za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków. Dodajemy skórkę z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Żelatyna: rozpuszczamy ją w niedużej ilości gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.
krok 4
Sernik nowalijkowy: do masy serowej dodajemy rzodkiewki i ogórek starte na grubych oczkach tarki oraz posiekaną zieleninę i rzeżuchę. Mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki i podajemy na poranne śniadanie.

