Reklama

Wytrawny sernik nowalijkowy zapowiada wiosnę, pachnie burakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Buraki: gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dnie, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki. Oprószamy je solą i pieprzem.

  • krok 2

    Masa serowa: do miski wrzucamy tłusty twaróg zmielony trzy razy. Za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków. Dodajemy skórkę z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 3

    Żelatyna: rozpuszczamy ją w niedużej ilości gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.

  • krok 4

    Sernik nowalijkowy: do masy serowej dodajemy rzodkiewki i ogórek starte na grubych oczkach tarki oraz posiekaną zieleninę i rzeżuchę. Mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki i podajemy na poranne śniadanie.

Porady:

Jako dodatek polecam zimny sos z jogurtu, majonezu, tartego chrzanu i żurawiny ze słoika. "Kuchennym gadżeciarzom" polecam do terrin formy używane w gastronomii. Pamiętajmy, aby dań tego typu nie trzymać zbyt długo w lodówce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama