
Sernik nowojorski
- herbatniki: 160 g
- masło: 1 szt.
- twaróg: 1 kg
- cukier: 220 g
- śmietana 30%: 250 ml
- mąka ziemniaczana: 40 g
- jajka: 4 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- śmietana 18%: 200 g
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem, dodatkowo można posmarować ją wcześniej masłem, zwłaszcza ranty. Rozpuszczamy 100 g masła, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
krok 2
Spód: herbatniki kruszymy w malakserze, możemy też szczelnie zawinąć je w ściereczkę i uderzać nimi o blat (jeśli mamy więcej czasu można upiec spód z kruchego ciasta). Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Potem herbatnikowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Wkładamy go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do wystudzenia.
krok 3
Masa serowa: twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę 30%, mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Dolewamy jeszcze ekstrakt waniliowy i mieszamy po raz ostatni.
krok 4
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy 1,5 l wody. W tym czasie w tortownicy z podpieczonym spodem smarujemy masłem ranty. Przelewamy masę serową. Wrzącą wodę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wkładamy ją na najniższy poziom piekarnika. Sernik nowojorski ustawiamy na blasze powyżej, bezpośrednio nad tą z wodą. Pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, na 80 minut. Gotowe ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy zamkniętych drzwiczkach.
krok 5
Polewa: gęstą śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy ją na całkowicie wystudzony sernik nowojorski. Warto wstawić go na kilka godzin do lodówki, wtedy śmietana nie będzie po nim spływała.

