
Sernik oreo na zimno
- ciastka czekoladowe: 52 szt.
- masło: 50 g
- śmietana: 200 g
- serek śmietankowy: 400 g
- twaróg: 250 g
- cukier puder: 100 g
- mascarpone: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód ciasta: 20 ciasteczek oreo drobno siekamy lub mielimy. Umieszczamy je w woreczku do zamrażania i kilkakrotnie rozwałkowujemy. W rondelku roztapiamy masło (50 g) i mieszamy je z okruchami herbatników. Masę przekładamy do tortownicy i lekko dociskamy łyżką stołową. Chłodzimy przez 10–15 minut.
krok 2
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Serek śmietankowy mieszamy z twarogiem, cukrem pudrem i mascarpone. Siekamy na dość duże kawałki kolejne 20 ciastek oreo, po czym łączymy je z kremem. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Krem wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy.
krok 3
Podawanie: pozostałe 12 ciastek rozdzielamy na większe kawałki i układamy na cieście. Chłodzimy przez około 30–40 minut, po czym usuwamy ścianki formy do pieczenia. Sernik oreo na zimno przekładamy na talerz.

