Sernik piernikowy
- mąka tortowa: 380 g
- masło: 350 g
- cukier puder: 270 g
- żółtko: 3 szt.
- przyprawa do piernika: 40 g
- kakao: 5 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- twaróg: 1 kg
- cukier waniliowy: 16 g
- jajka: 2 szt.
- białko jaja: 3 szt.
- budyń śmietankowy: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: składniki z lodówki, poza 300 g masła, wyjmujemy wcześniej z lodówki (co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy). Do sporej szklanej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy 150 g cukru pudru, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy ostrożnie, np. rózgą kuchenną, żeby składniki nam nie pouciekały. Do suchych składników dodajemy 3 małe żółtka (ok. 50 g) i 300 g zimnego masła pokrojonego w kostkę.

wero.ugc krok 2
Wyrabianie ciasta: na początku rozcieramy je ręcznie, potem można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale nie jest to konieczne i można kontynuować ręcznie. Jeśli ciasto wychodzi nam zbyt twarde, można dodać odrobinę zimnej wody, gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.
krok 3
Chłodzenie: ciasto formujemy w kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania ciasta).

wero.ugc krok 4
Przygotowanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, jedną część zostawiamy, a drugą zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, razem z rantami. Wylepiamy ją ciastem – tylko spód, bez boków. Można zetrzeć je na tarce lub pourywać kawałki ciasta i wykleić nim spód, tak żeby był w całości zlepiony. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy je do piekarnika na środkową półkę na ok. 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.

wero.ugc krok 5
Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce. Jeśli mamy ser w kawałku, trzeba go najpierw zmielić w maszynce 2-3 razy. Do sporej miski lub misy miksera wkładamy ser, dosypujemy 120 g cukru pudru, cukier waniliowy, dokładamy 50 g miękkiego masła, budyń waniliowy, 2 małe jajka i 3 białka, które zostały z przygotowania kruchego ciasta. Miksujemy do połączenia składników, celem jest uzyskanie jednolitej masy. Przekładamy ją na podpieczony kruchy spód piernikowy (może być jeszcze lekko ciepły).

wero.ugc krok 6
Pieczenie sernika: z zamrażalnika wyjmujemy drugą połowę ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach tarki, na masę serową. Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół na 60 minut (w razie potrzeby nieco go wydłużamy). Nie otwieramy drzwiczek w czasie pieczenia. Gotowe ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku na minimum 20 minut, po tym czasie możemy minimalnie uchylić drzwiczki na 30 minut. Potem można spokojnie wyjąć sernik i chłodzić go w temperaturze pokojowej (może to trwać nawet kilka godzin).

wero.ugc krok 7
Podanie: wystudzony sernik piernikowy wkładamy do lodówki, po co najmniej godzinie można go pokroić na kawałki. Wierzch można dodatkowo obsypać cukrem pudrem.

wero.ugc


