Porady:
- Żeby upewnić się, że sernik kokosowy wyjdzie delikatny i wilgotny, możemy upiec go w kąpieli wodnej. W tym celu wkładamy foremkę z masą do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego gorącą wodę, tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
- Jeśli nie chcemy używać gotowego sera z wiaderka, możemy samodzielnie zmielić twaróg. Ciasto będzie puszyste, jeśli przepuścimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy.
- W przepisie na sernik z mlekiem kokosowym nie może zabraknąć wanilii. Możemy użyć nasion lub ekstraktu, ale najlepiej przyrządzić własną esencję waniliową.
- Do masy możemy dodać włoski serek mascarpone lub ricottę. Wnętrze sernika stanie się wtedy wyjątkowo kremowe.
- Masa na nasz sernik z wiórkami kokosowymi nie zawiera glutenu. Cały wypiek będzie odpowiedni dla osób, które nie tolerują tego białka, jeśli spód przyrządzimy z ciasteczek oznaczonych przekreślonym kłosem. Możemy też całkiem pominąć ten element i upiec kokosowe ciasto à la sernik wiedeński.
- W sezonie letnim warto przyrządzić puszysty sernik kokosowy z dodatkiem świeżych owoców, takich jak maliny, jagody i truskawki. Możemy udekorować nimi wierzch ciasta, a także zrobić z nich mus lub galaretkę.
- Wiórki kokosowe do posypania sernika możemy wcześniej uprażyć na złoty kolor z odrobiną masła. Uwolnią wtedy o wiele więcej orzechowego aromatu.
Notka redakcyjna:
Sernik kokosowy pieczony – inne wersje
Wilgotny sernik z wiórkami kokosowymi ma niejedno oblicze. Łasuchy mogą wzbogacić go słodkimi, kremowymi dodatkami, a miłośnicy subtelnych połączeń smakowych kwaskowymi owocami. Oto kilka inspiracji na święta, urodziny lub niedzielny podwieczorek:
- Sernik z mlekiem kokosowym i polewą malinową – ten spektakularny wypiek wykańczamy lekkim, orzeźwiającym coulis, czyli zimnym sosem ze zmiksowanych owoców. Świetne rozwiązanie na przyjęcia w ogrodzie.
- Sernik kokosowy z białą czekoladą – na przykład klasyczny sernik rafaello przykryty białym kremem czekoladowym ganache na bazie śmietany kremówki. Rozpuszczoną czekoladę możemy też dodać do masy serowej, zwłaszcza jeśli robimy ją na bazie mascarpone.
- Sernik z bezą kokosową – to pracochłonny wypiek, na którego szczycie spoczywa chrupiąca w środku i ciągutkowa wewnątrz beza z dodatkiem wiórków kokosowych.
- Sernik z kremem kokosowym – zachwyca bonusową, rozpływającą się w ustach warstwą na bazie śmietanki kokosowej ustabilizowanej żelatyną. To sernik pieczony i sernik na zimno w jednym.
Jak zrobić sernik kokosowy na zimno?
Zacznijmy od spodu. Możemy przyrządzić go tak, jak w powyższym przepisie, czyli na pokruszonych herbatnikach. Sprawdzą się także ciasteczka owsiane, krakersy lub biszkopciki. Żeby ciasto miało wyjątkowo intensywny aromat, możemy zrobić spód na bazie wiórków kokosowych i czekolady. Wnętrze zależy wyłącznie od naszego gustu lub przelotnej zachcianki. Kiedy najdzie was ochota na słodki deser bez pieczenia, koniecznie wypróbujcie:
- sernik kokosowy z żelką mango – te dwa egzotyczne produkty współgrają ze sobą idealnie. Owocowa galaretka z dodatkiem soku z cytryny świetnie balansuje słodycz deseru.
- sernik bounty, czyli najbardziej klasyczny sernik kokosowy na zimno, przypominający smak kultowego batonika. Każdy kęs przenosi nas do ciepłych krajów.
- sernik oreo z mlekiem kokosowym – popularne ciasteczka znajdują się w spodzie, masie twarogowej i dekoracji. To zdecydowanie coś dla zagorzałych miłośników słodkich markiz z kremem.
Sernik z mlekiem kokosowym – opcja wegańska
Puszysty, pyszny sernik kokosowy z czekoladą może być także deserem dla osób, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zastosować kilka prostych zamienników, a ponieważ dominującym smakiem jest kokos, możemy z powodzeniem skorzystać ze wszystkich jego naturalnych właściwości. Spód z ciastek wymieszajmy z olejem kokosowym, a czekoladę do polewy z mlekiem roślinnym. Rolę bazy dla masy serowej z powodzeniem odegra tofu lub kasza jaglana. Jeśli chcemy zrobić tofurnik kokosowy na zimno, zamiast żelatyny użyjemy agar-agar, czyli roślinnej substancji żelującej.