Reklama

Sernik pomarańczowy z ricottą przełamuje dobrze znaną konsystencję cytrusowym smakiem. Likier pomarańczowy podbija owocowy smak. Sernik pomarańczowy z ricottą zadowoli każdego smakosza.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: mąkę, cukier i zimne masło miksujemy, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko oraz 2–3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty (śr. 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem) lekko natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, przykrywamy pergaminem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min. Przysypujemy np. ziarnami suchej fasoli, aby spód się nie zdeformował w czasie pieczenia. Pieczemy 10–15 min w temp. 180°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem, odstawiamy.

  • krok 2

    Na wypełnienie: w misce mieszamy jajko, żółtko, ricottę, cukier, skórkę pomarańczową oraz likier. Śmietanę ubijamy, łączymy z masą serową. Przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy 20 min w temp. 170°C, aż wierzch się lekko przyrumieni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany i ew. plastrami kandyzowanej pomarańczy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady:

Zobacz także: sernik z czekoladą i toffi

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama