
Sernik pomarańczowy z ricottą
- mąka: 180 g
- cukier puder: 150 g
- masło: 100 g
- żółtko: 2 szt.
- jajka: 1 szt.
- ricotta: 240 g
- skórka pomarańczowa: 10 g
- likier pomarańczowy: 15 ml
- śmietana 30%: 150 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę, cukier i zimne masło miksujemy, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko oraz 2–3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty (śr. 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem) lekko natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, przykrywamy pergaminem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min. Przysypujemy np. ziarnami suchej fasoli, aby spód się nie zdeformował w czasie pieczenia. Pieczemy 10–15 min w temp. 180°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem, odstawiamy.
krok 2
Na wypełnienie: w misce mieszamy jajko, żółtko, ricottę, cukier, skórkę pomarańczową oraz likier. Śmietanę ubijamy, łączymy z masą serową. Przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy 20 min w temp. 170°C, aż wierzch się lekko przyrumieni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany i ew. plastrami kandyzowanej pomarańczy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

