
Sernik popcornowy
- ciastka maślane: 250 g
- popcorn: 100 g
- masło: 200 g
- masło: 6 łyżek stołowych
- popcorn: 60 g
- żelatyna: 1.5 łyżki stołowe
- serek śmietankowy: 375 g
- ricotta: 375 g
- cukier puder: 220 g
- śmietana 30%: 450 ml
- cukier puder: 1 szklanka
- masło: 100 g
- śmietana: 125 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Natłuszczoną kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy pergaminem tak, aby wystawał poza boki formy na wysokość 5 cm.
Na spód: herbatniki i popcorn mielemy, aby uzyskać drobne okruchy. Dodajemy
masło i mieszamy, aż się połączą. Przekładamy mieszaninę do formy, dociskamy dłonią i schładzamy przez 20 min.
krok 2
Na wypełnienie: masło roztapiamy na średnim ogniu, mieszając przez 2–3 min lub do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Popcorn rozdrabniamy, odstawiamy. Żelatynę zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min, aby zmiękła. Do misy blendera wkładamy serek, ricottę i cukier, ucieramy aż do uzyskania gładkiego kremu. Z żelatyny odciskamy nadmiar płynu, wkładamy ją do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy żelatynę do masy serowej, ubijamy aż do połączenia, następnie dodajemy masło, popcorn i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód i wygładzamy łopatką. Schładzamy przez 4 godz.

krok 3
Na karmel: cukier i 60 ml wody podgrzewamy w małym rondlu na średnim ogniu,
mieszając stale, przez 3 min. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, mieszając, przez 6–8 min, aż się zezłoci, zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy masło i śmietanę, mieszamy aż wszystko się połączy. Karmel stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy, mieszając 3 min. Przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozostawiamy na 3 godz. do ostygnięcia. Sernik popcornowy przyozdabiamy na powierzchni gęstym karmelem i używając tylnej części łyżki, tworzymy efekt fal. Sernik popcornowy podajemy od razu, krojąc na porcje.

