
Sernik raffaello
- mąka: 125 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- masło: 90 g
- cukier: 300 g
- żółtko: 1 szt.
- ser z wiaderka: 1 kg
- cukier waniliowy: 5 g
- jajka: 3 szt.
- mąka ziemniaczana: 30 g
- śmietana 30%: 300 ml
- biała czekolada: 100 g
- wiórki kokosowe: 40 g
- pralinki: 12 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.
krok 2
Kruchy spód: mąkę, 50 g cukru, 70 g zimnego masła, proszek do pieczenia przekładamy do dużej miski. Rozcieramy palcami w kruszonkę, dodajemy żółtko. Łączymy w jednolite ciasto.
krok 3
Tortownica: dno formy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Ciasto: kroimy je w plastry i wylepiamy dno tortownicy. Pieczemy 15–20 minut, na złoty kolor.
krok 5
Sernik rafaello: ser, jajka, 250 g cukru, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną przekładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy 250 ml śmietanki i miksujemy 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W ostudzonym serniku okrawamy boki i ściągamy obręcz. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
krok 6
Polewa: resztę śmietanki podgrzewamy, dodajemy pokruszoną drobno czekoladę oraz 50 g masła. Mieszamy do połączenia się składników. Lekko studzimy. Polewamy nią sernik, pozostawiając 5–6 łyżek do posmarowania boków ciasta.
krok 7
Ozdabianie: resztą polewy smarujemy cieniutko boki sernika, które posypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy pralinkami kokosowymi.

