Reklama

Sernik raffaello to ciasto zaliczane jest już do klasyki cukiernictwa. Połączenie aksamitnego, kremowego sernika, z wiórkami kokosowymi, które otulają deser niczym pierzynka. Wierzch polany białą czekoladą, a zwieńczeniem są kokosowe pralinki efektownie zdobiące górę ciasta. Sernik raffaello to wypiek na wyjątkowe okazje, piękny i niezwykle smaczny. Koniecznie musicie wypróbować nasz przepis.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.

  • krok 2

    Kruchy spód: mąkę, 50 g cukru, 70 g zimnego masła, proszek do pieczenia przekładamy do dużej miski. Rozcieramy palcami w kruszonkę, dodajemy żółtko. Łączymy w jednolite ciasto.

  • krok 3

    Tortownica: dno formy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 4

    Ciasto: kroimy je w plastry i wylepiamy dno tortownicy. Pieczemy 15–20 minut, na złoty kolor.

  • krok 5

    Sernik rafaello: ser, jajka, 250 g cukru, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną przekładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy 250 ml śmietanki i miksujemy 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W ostudzonym serniku okrawamy boki i ściągamy obręcz. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

  • krok 6

    Polewa: resztę śmietanki podgrzewamy, dodajemy pokruszoną drobno czekoladę oraz 50 g masła. Mieszamy do połączenia się składników. Lekko studzimy. Polewamy nią sernik, pozostawiając 5–6 łyżek do posmarowania boków ciasta.

  • krok 7

    Ozdabianie: resztą polewy smarujemy cieniutko boki sernika, które posypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy pralinkami kokosowymi.

Porady:

  • W podanym czasie przygotowania, nie uwzględniliśmy czasu studzenia.
  • Do sera możemy wymienić mąkę ziemniaczaną na odpowiednią ilość budyniu, efekt będzie taki sam.
  • Zamiast śmietanki 30% możemy użyć śmietankę kokosową. Dodanie jej do deseru zwiększy aromat i smak kokosu w wypieku.
  • Do ciasta możemy dodać kilka kropli esencji kokosowej, podkreśli ona smak sernika.
  • Wiórki kokosowe możemy delikatnie podprażyć na suchej patelni, w ten sposób wydobędziemy z nich więcej aromatu.
  • Zamiast sera z wiaderka możemy użyć dobrej jakości ser biały półtłusty lub tłusty, ale koniecznie trzykrotnie zmielony.
  • Sernik ubijamy krótko, aby nie wprowadzić do niego za dużo powietrza, co powoduje pękanie ciasta.
  • Do przygotowania wypieku nie potrzebujemy miksera, wszystkie składniki możemy wymieszać przy pomocy rózgi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama