Sernik z rosą
- masło: 150 g
- mąka pszenna: 250 g
- cukier puder: 60 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- jajka: 9 szt.
- cukier: 400 g
- twaróg: 1 kg
- cukier waniliowy: 30 g
- budyń waniliowy: 80 g
- mleko: 750 ml
- olej: 125 ml
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (dobrze jest przesiać poszczególne elementy, żeby nie miały grudek). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Ucieramy je z suchymi składnikami na kruszonkę. Mieszamy (najlepiej widelcem) z 1 jajkiem i 2 żółtkami (białka odkładamy do bezy).

Ewa Niepytalska krok 2
Wykładamy częściowo połączone składniki na stolnicę. Krótko zagniatamy, aż da się uformować kulę. Jeśli w międzyczasie masło za bardzo zmiękło pod wpływem ciepła naszych rąk i ciasto klei się do palców, możemy owinąć je folią spożywczą i schłodzić, zanim wyłożymy do foremki.

Ewa Niepytalska krok 3
Rozwałkowujemy kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Przekładamy do blaszki o wymiarach około 25x38 cm. Formujemy spód. Nakłuwamy go widelcem, żeby nie wybrzuszył się w piekarniku. Możemy ponownie schłodzić. Dzięki temu ciasto wyjdzie bardzo delikatne i kruche. Pieczemy je przez 10 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy zacznie rumienić się na krawędziach. Możemy też zrobić sernik złota rosa bez spodu i całkowicie pominąć ten krok oraz 2 poprzednie etapy przygotowania. Kruche ciasto zapewnia jednak deserowi odpowiednią, stabilną podstawę.

Ewa Niepytalska krok 4
Umieszczamy w misce 2 całe jajka i 4 żółtka (białka odkładamy do bezy). Wsypujemy 200 g drobnego białego cukru i cukier waniliowy. Ucieramy, aż masa zmieni kolor i stanie się puszysta. Stopniowo dodajemy do niej samodzielnie zmielony twaróg lub gotowy ser z wiaderka. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy sproszkowany budyń waniliowy, a następnie wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, na niskich obrotach miksera.

Ewa Niepytalska krok 5
Wylewamy masę serową na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy przez 60 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy sernik stężeje i zacznie rumienić się z wierzchu. Nie powinien być jednak całkowicie sztywny, jego środek będzie lekko drżeć po poruszeniu foremką. Kiedy stwierdzimy, że jest gotowy, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.

Ewa Niepytalska krok 6
Na 10 min przez zakończeniem pieczenia sernika rozpoczynamy przygotowanie bezy. Umieszczamy 6 białek w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli, która pomoże ustabilizować pianę. Ukręcamy na wysokich obrotach, aż zaczną tworzyć się tak zwane soft peaks. Następnie stopniowo wsypujemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż całkowicie się rozpuści, a beza stanie się gęsta i kremowa.

Ewa Niepytalska krok 7
Wykładamy bezę na gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika ciasto. Rozsmarowujemy ją po całej powierzchni, na płasko, najlepiej za pomocą wygiętej szpatułki. Na wierzchu możemy stworzyć wzorki, używając widelca lub specjalnego grzebienia cukierniczego. Pieczemy sernik z pianką przez 15 minut w 150°C. Beza powinna się lekko zarumienić od góry.

Ewa Niepytalska krok 8
Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i umieszczamy go w chłodnym miejscu, na przykład na zimnej posadzce. Po pewnym czasie (długość oczekiwania zależy od czynników takich jak temperatura i wilgotność powietrza) na powierzchni pianki zaczną pojawiać się kropelki skarmelizowanego cukru. Sernik z rosą należy solidnie ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

Ewa Niepytalska


