
Sernik ze śliwkami
- suszone śliwki: 200 g
- wódka: 100 ml
- jajka: 4 szt.
- cukier: 320 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- olej: 45 ml
- jogurt grecki: 150 ml
- mąka: 130 g
- kakao: 40 g
- soda oczyszczona: 5 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- sól: 2 g
- kawa rozpuszczalna: 90 ml
- twaróg: 500 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
- śmietana 30%: 80 ml
- gorzka czekolada: 100 g
- masło: 15 g
- pistacje: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śliwki: kroimy w paski i zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę, żeby napęczniały i stały się bardziej wilgotne.
krok 2
Sernik na kruchym spodzie: w dużej misce 1 jajko łączymy z cukrem (160 g), wanilią (pół łyżeczki), olejem i jogurtem. Mąkę (130 g) przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.
krok 3
Masa serowa: twaróg ucieramy z cukrem (160 g), mąką ziemniaczaną, 3 jajkami i wanilią (pół łyżeczki). Dodajemy odsączone śliwki i staramy się delikatnie zamieszać. Wylewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 50–60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
krok 4
Ganache czekoladowy: śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem. Sos wylewamy na wierzch schłodzonego ciasta. Siekamy pistacje i posypujemy nimi gotowy sernik ze śliwkami.

