Reklama

Sernik stracciatella na zimno to szybki deser na gorące popołudnie. Skrywa kawałki gorzkiej czekolady i sezonowe owoce. Aksamitna masa z serkiem mascarpone i śmietaną spoczywa na prostym spodzie z biszkoptów. Kwaskowe maliny, rozpływające się w ustach kakaowe drobinki i jedwabisty krem tworzą kompozycję smaków, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie, jak zrobić subtelny sernik stracciatella z mascarpone na każdą okazję.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy je do wystudzenia.

  • krok 2

    Spód: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

  • krok 3

    Masa serowa: mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty, napowietrzony krem. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym stopniowo dodajemy do niego jogurt. Cały czas mieszamy składniki, żeby powstała jednolita masa. Przelewamy ją do kremu z mascarpone. Miksujemy całość na niskich obrotach miksera.

  • krok 4

    Sernik stracciatella: masę serową delikatnie łączymy za pomocą szpatułki z kawałkami czekolady i malinami (część odkładamy do dekoracji). Wykładamy ją na biszkopty. Dekorujemy pozostałymi owocami. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Porady:

  • Sernik stracciatella z malinami będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia. Czas, który powinien spędzić w lodówce, nie został ujęty w klasyfikacji dania.
  • Wegański sernik można przyrządzić na bazie kaszy jaglanej, tofu lub jogurtu sojowego. Żelatynę można zamienić na agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego.
  • Proponowany przez nas przepis to świetne rozwiązanie dla zabieganych i doskonały deser na gorące, letnie popołudnia. Jeśli jednak wolimy pieczone ciasta, możemy zrobić sernik nowojorski. Konieczne będzie wtedy wykonanie spodu z kruchego ciasta oraz masy z serka philadelphia z dodatkiem jajek. Mieszamy ją z kawałkami czekolady i przekładamy do foremki. Jak długo piec sernik nowojorski? Powinien być ścięty, ale ciągle jędrny. Najlepiej ustawić na początku grzałki na wyższą temperaturę (180°C), a potem zmniejszyć ją do 120°C i uzbroić się w cierpliwość. Sernik powinien spędzić w piekarniku około 70 minut.
  • Sernik stracciatella bez pieczenia można także zrobić na spodzie z pokruszonych herbatników. Rozdrabniamy je w moździerzu lub za pomocą malaksera i mieszamy z płynnym masłem. Powstałą masą wykładamy spód foremki, po czym wstawiamy ją do lodówki.
  • Biszkopty, które tworzą spód sernika, warto skropić sokiem z cytryny lub słodką herbatą. Świetnie sprawdzi się też likier kawowy lub amaretto.
  • Ciasto stracciatella z mascarpone bez pieczenia będzie smakował równie wspaniale z dodatkiem innych owoców sezonowych, takich jak truskawki, borówki lub porzeczki.
  • Co zrobić, żeby sernik był bardziej kremowy? Idealną, aksamitną konsystencję uzyskamy dzięki mascarpone i delikatnym mlecznym dodatkom. Możemy także użyć sera ricotta, a jogurt naturalny zamienić na maślankę lub kefir. Jeśli decydujemy się na pieczoną wersję ciasta, wstawmy je do piekarnika w kąpieli wodnej. Dzięki temu uzyskamy wilgotny i kremowy sernik.
  • Do stracciatella (słowo to oznacza po włosku czekoladowe wiórki) najlepiej wykorzystać gorzką tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, ale jeśli za taką nie przepadamy, możemy użyć czekolady mlecznej.
  • Osobom na diecie keto polecamy zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, a spód przyrządzić ze zmielonych migdałów. Śmietankowa masa serowa z powodzeniem zmieści w sobie dodatkową porcję białka w postaci odżywki. Pamiętajmy, żeby przyrządzając ciasto o niskiej zawartości cukru, wykorzystać czekoladę minimum 70%.
  • Ciasto stracciatella na biszkoptach zyska niepowtarzalny aromat, jeśli dodamy do masy serowej esencję waniliową. Sprawdzi się też aromat rumowy, migdałowy lub pomarańczowy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama