
Sernik stracciatella
- biszkopty: 100 g
- mascarpone: 500 g
- śmietana 30%: 200 ml
- mleko: 200 ml
- jogurt naturalny: 200 g
- cukier puder: 150 g
- żelatyna: 12 g
- gorzka czekolada: 90 g
- maliny: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy je do wystudzenia.
krok 2
Spód: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.
krok 3
Masa serowa: mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty, napowietrzony krem. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym stopniowo dodajemy do niego jogurt. Cały czas mieszamy składniki, żeby powstała jednolita masa. Przelewamy ją do kremu z mascarpone. Miksujemy całość na niskich obrotach miksera.
krok 4
Sernik stracciatella: masę serową delikatnie łączymy za pomocą szpatułki z kawałkami czekolady i malinami (część odkładamy do dekoracji). Wykładamy ją na biszkopty. Dekorujemy pozostałymi owocami. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

